Bakan Ağbal, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bakan Ağbal, AA Editör Masası'na konuk oldu

Maliye Bakanı Ağbal: (4)- "(Kripto paralar) Şu an hacim olarak çok düşük düzeylerde görülse bile konu kontrol altına alınmaz ve uluslararası regülasyona bağlanmazsa, illegal para trafiğinin bu yöne kayma ihtimali çok güçlü"- "Ülkelerin tek tek karar almal

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, kripto paralar kontrol altına alınmaz ve uluslararası regülasyona bağlanmazsa, illegal para trafiğinin bu yöne kayma ihtimalinin çok güçlü olduğunu belirterek, "Ülkelerin tek tek karar almaları veya çaba göstermeleri yerine, uluslararası finansal sistemin belirleyici aktörlerinin bu konuda regülasyon oluşturmaları ihtiyacı çok net." dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Bitcoin ve benzeri kripto paraların, son günlerde gittikçe önem kazanan bir konu haline geldiğine işaret eden Ağbal, "Bir taraftan bakıldığında, teknolojinin geldiği noktada, finansal piyasalarda da çok yeni araçların devreye girmesi anlamına gelen bir gelişme ama diğer taraftan da belirsizliklere ve suistimale açık olabilecek yönleri de olan bir konu. Bu konuda uluslararası örgütler de dahil olmak üzere birçok ülke çalışma yapıyor ve değişik kararlar alıyor." diye konuştu.

Ağbal, ülke olarak bu konuyla ilgili bütünsel değerlendirme yapabilmek için kurumlar arası ortak bir çalışma yapma kararı alındığını söyledi.

Merkez Bankası bünyesinde konuyla ilgili çalışma başlatıldığını anımsatan Ağbal, bu kurumun tek başına yapacağı çalışmanın yeterli olmayacağını, diğer kurumların da devreye girmesiyle müşterek bir çalışmanın çok daha doğru olacağını gördüklerini bildirdi.

Ağbal, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kalkınma ve Ekonomi bakanlıkları gibi konunun tüm taraflarının teknik bir çalışma yapmasının ve bunun da en yakın zamanda Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) getirilmesinin kararlaştırıldığını vurgulayan Ağbal, çalışmanın Merkez Bankası koordinasyonunda devam ettiğini anlattı.

"Bu tür paraların vergi karşısında durumu ne olacak?" sorusuna cevap ararken, bunun öncelikle bir "para" mı, yoksa varlığı temsil eden bir "değer" mi olduğunun kararlaştırılması gerektiğini belirten Ağbal, "Bu bir ödeme yöntemi mi, bu tür ödeme yöntemlerinin ülke ekonomisi üzerinde güvenlik perspektifinden etkileri ne olabilir gibi konular da var. En son Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek ile görüşmemizde, arkadaşların çalışma, bilgi ve belgeleri toplayıp siyaset kurumunu bilgilendirmeleri konusunda mutabık kaldık. O çalışmayı bekliyoruz, hükümet olarak o çalışma geldikten sonra konuyla ilgili alacağımız kararları da açıklayarak beklentileri karşılayacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- "Kullanıcılar büyük zararlarla karşılaşabilirler"

Gelinen noktada söz konusu ödeme araçlarının sahibinin kim olduğunu veya trafiğinin kimlerin elinde bulunduğunu belirsiz hale getirecek yapı taşıdığına dikkati çeken Ağbal, şunları kaydetti:

"Kripto para, kim çözerse onun işlem yapabildiği bir konu. Uluslararası örgütlerin ve finansal piyasaların çok hızlı bir karar alarak, bunu kontrol altına almaları gerektiğini düşünüyorum. Şu an itibarıyla belki hacim olarak çok düşük düzeylerde görülse bile, bu konu kontrol altına alınmaz ve uluslararası bir regülasyona bağlanmazsa, illegal para trafiğinin bu yöne kayma ihtimali çok güçlü. O açıdan ülkelerin tek tek karar almaları veya çaba göstermeleri yerine, uluslararası finansal sistemin belirleyici aktörlerinin bu konuda regülasyon oluşturmaları ihtiyacı çok net."

Ağbal, bu konunun çok farklı yerlere gittiğini vurgulayarak, "Çok spekülatif yani saadet zinciri gibi bir muhtevaya da benziyor. Bu açıdan bunlara çok ihtiyatlı bakmak lazım. Kaynağı, değerleme yöntemleri belirsiz ve her an için illegal sayılabilecek bir noktaya giden bu tür işlemlerde kullanıcılar ve yararlanıcılar büyük zararlarla da karşılaşabilirler." uyarısında bulundu.

(Sürecek)





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :