Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası açıldı

Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası açıldı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)"Cumhuriyet Halk Partisi olduğu sürece demokrasiden asla bir adım kimse geriye atmayacaktır, attırmayacağız"

İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet Halk Partisi olduğu sürece demokrasiden asla bir adım kimse geriye atmayacaktır, attırmayacağız." dedi.

Kılıçdaroğlu, Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası'nın açılışında yaptığı konuşmada, çocuklara ne kadar iyi eğitim verilirse Türkiye'nin de geleceğinin o kadar parlak olacağını vurguladı.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkenin geleceğini gençlere emanet ettiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Belediyelerimize düşen görev var, yapıyorlar. Bütün belediye başkanı arkadaşlarıma söyledim, gecekondu bölgelerinden başlayarak bütün mahallelerde çocuk yuvaları kurun, kreşler kurun. Anneler rahatlıkla gelip çocuklarını emanet etsinler böylece kent kültürünün kendilerine ne verdiğini öğrenebilsinler. Kadın rahatlıkla sokağa çıkmalı, caddeye çıkmalı, alışveriş yapmalı, sinemaya gitmeli, tiyatroya gitmeli ama şunu düşünmeli: 'Çocuğum çocuk yuvasında güvenli ellerde.' Bunu yapmamız lazım. Bütün belediye başkanlarımız bunu yapıyorlar." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, tüm çocuk yuvalarının Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası'nda sağlanan imkanlara kavuşmasını istediklerini dile getirdi.

Kent kültürünün önemine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, kent kültürünün geliştiği yerlerde ülkelerde demokrasinin de güçlü olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz neden diyoruz hem darbeye hem diktaya karşıyız, tam demokrasiyi istiyoruz diye? Darbe yapmak istediler. Hep birlikte karşı çıktık ama dikta yönetimine de karşıyız, tek adam yönetimine de karşıyız. 'Benim söylediğim doğrudur, ben istediğimi yaparım, ben istediğimi asarım, istediğimi keserim...' Böyle bir şey yok demokrasilerde. Size şu sözü rahatlıkla verebilirim: Cumhuriyet Halk Partisi olduğu sürece demokrasiden asla bir adım kimse geriye atmayacaktır, attırmayacağız. Herkes şunu çok iyi bilsin, 15 Temmuz sonrası parlamentoda 4 partinin ortak imzaladığı bir metin var. O metinde çok açık ve çok net güçlü bir parlamenter sistem ihtiyacı vurgulanmıştır. 4 parti ortak imza atmıştır onun altına. Kimse imzasını inkar eder noktaya gelmesin. Söz namustur, imza namustur, güçlü bir parlamenter sistem hepimizin arzusudur. 'Darbeyi atlattık şimdi benim borazanım ötecek...Yok öyle bir şey. Ona izin vermeyeceğiz. Vermemek bizim görevimizdir. Vermezken bedel ödemek gerekiyorsa size sözüm söz o bedeli önce biz ödeyeceğiz. Kimse endişe etmesin. 'Öyle meydan meydan dolaşacağım, istediğimi gerçekleştireceğim...' Bu olmaz. Herkesin Anayasa'ya saygılı olması lazım. Herkesin demokrasiye saygılı olması lazım. Herkesin düşünce özgürlüğünü açıklamaya saygılı olması lazım: Herkesin kadın erkek eşitliğine saygılı olması lazım."

Herkesin demokrasiyi savunması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Demokrasiyi niçin istiyoruz? Çocuklarımız için istiyoruz. Daha güzel bir dünyada yaşasınlar... Demokrasiyi ne için istiyoruz, azınlıklar da düşüncelerini özgürce ifade etsinler diye istiyoruz. Demokrasiyi niye istiyoruz, medya özgürlüğü, basın özgürlüğü için istiyoruz. Demokrasiyi niçin istiyoruz? Ne ezilen ne ezen insanca hakça bir düzen için istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bugün genel merkezlerinde Ulusal Çocuk Çalıştayı düzenlediklerini ve buraya pek çok bilim insanının katıldığını kaydeden Kılıçdaroğlu, bu çocuk yuvası açılışının aynı gün gerçekleşmesinin de güzel bir tesadüf olduğunu dile getirdi.

Herkesin çocuklarına en iyi eğitimi aldırmak istediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Şu soruyu sormamız gerekiyor: Neden bütün okullarımızda asgari bir eğitim standardı yok? Yemiyoruz çocuklarımıza yediriyoruz, giymiyoruz çocuklarımıza giydiriyoruz. Çünkü çocuklarımızı çok seviyoruz. O zaman kendimize şu soruyu da sormalıyız: Milyonlarca çocuk neden yoksul ve kim buna ortam hazırlıyor, hangi siyasal anlayış buna ortam hazırlıyor? Eğer biz bu soruları birlikte sorarsak sorunu toplumsallaştırmış oluruz. Hepimiz aynı sorunun çözümü için mücadele etmiş oluruz. Böylece sadece benim çocuğum değil, birisinin çocuğu değil hepimizin çocuğu iyi beslenebilmeli, iyi bir okula gitmeli, iyi bir yaşam standardı sağlayabilmeli, çocuk yoksulluğu olmamalı ve hep beraber iyi ve güzel bir Türkiye'yi inşa etmiş olalım." dedi.

Konuşmaların ardından Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler açılışı yapılan çocuk yuvasını gezdi. Kılıçdaroğlu, burada çocuklarla sohbet ederek onlara hediyeler verdi. Açılışın ardından Kılıçdaroğlu, Kadıköy'deki Karikatür Evi ve Gençlik Merkezi'ni de ziyaret etti.

- Ekolojik çocuk yuvası

Kadıköy Belediyesi’nin Sahrayıcedit Mahallesi'nde tamamladığı yuva, inşaatından iç tefrişatına, enerji ve su gibi temel altyapısına kadar bütünüyle çevreci bir tasarım ile yapıldı. Binada ısınma ve aydınlatma, güneş panelleriyle sağlanıyor. Eğitim araç gereçlerinde doğal ürünler tercih edildi. Yeşil yuvada ayrıca yağmur suyu biriktirilerek bahçe sulama ve klozetlerde kullanılacak.

Kadıköy Belediyesi yeşil yuva projesi, her yönüyle sağlıklı öğrenim ve öğretim mekanları, enerji tasarrufu, uygulamalı ve doğa dostu eğitimi amaçlıyor. Bu nedenle binayı kullanacak çocuklar ve eğitimciler için dayanıklı, emniyetli, sağlıklı, rahat ve ekonomik ortamlar sağlandı. Binanın tasarım, yapım, işletim, kullanım, bakım, onarım, yeni işlev kazandırma aşamalarında ekolojik sistemin korunması için enerji, su, malzeme, arsa, sermaye gibi tüm kaynaklar etkin kullanıldı.

Ortalama 25 -30 metrekarelik 5 adet sınıfa sahip olan yuvada 2 sınıfta 3 yaş gurubu, 3 sınıfta ise 4-5 yaş grubu eğitim görecek. Yuvada bir adet de fen sınıfı mevcut.

Toplam bin 208 metrekare kapalı ve bin 633 metrekare açık alandan oluşan Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası’nın bahçesi de çocukların her türlü gelişimine uygun olarak tasarlandı. Çeşitli meyve ve diğer yenilebilir bitkilerden oluşturulan bahçede perma kültür çalışmaların uygulanacağı alanlar mevcut.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :