Bahçeli'den Vural'ın istifasına ilk yorum: Sen kararını...

Bahçeli'den Vural'ın istifasına ilk yorum: Sen kararını...

MHP'de Oktay Vural'ın sürpriz istifası siyasetin ana gündemi oldu. İstifa kararı sonrası Bahçeli'nin Vural'a "Sen zaten kararını çoktan vermiştin." dediği öğrenildi.

MHP'de Oktay Vural depremi yaşanıyor. Muhaliflerin 656 noter tasdikli delegeyle 19 Haziran'da gerçekleştirdiği kongre sonrasında değerlendirme yapan Vural, MHP Grup Başkanvekilliği görevini bıraktı. MHP'de "Meral Akşener'in saflarına mı katılacak ya da genel başkan adayı mı olacak?" sorusuna yanıt aranırken, Vural cephesinde adaylığın daha ağır bastığı öğrenildi. Vural ise bu konuda, "Değerlendirmemizi daha sonra yaparız" yanıtını verdi.

1 KASIM SONRASI KOPTU

1 Kasım genel seçimlerinden sonra siyasi partiler içerisinde en büyük tartışma MHP içinde yaşanmıştı. Parti içi muhalefete karşı bazı milletvekillerinin 'Kurultay 18 Mart 2018'dir" başlıklı deklarasyona imza atmadığı için genel merkezle arasında iplerin koptuğu iddia edilmişti. Vural'ın yakın çevresine "Süreç böyle gitmez. En başından kurultay yapılmalıydı. Parti çok yıprandı ve yıpranmaya da devam ediyor. O yüzden testi kırıldı, geri dönüş yok" dediği kamuoyuna yansımıştı. "Bir karar aldım ancak bu noktada Genel Başkan'ın tutumu kararı netleştirecek" dediği de ileri sürülmüştü. Vural, 20 Nisan tarihinde, kişisel Facebook ve Twitter hesabından "genel merkezin kurultay sürecinde tutumunu eleştiren" açıklamalar yapmıştı. Bu açıklamalar büyük yankı uyandırmış ve Vural'ın muhaliflerin safına geçeceği iddiaları ortaya atılmıştı.

Oktay Vural'ın bu açıklamaları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sorulmuş ve "Bir deklarasyon görmedim ama ne varsa basından bazı çevrelerden öğreniyoruz. Oktay Bey çok değerli bir kardeşimizdir. Meclis'te beni temsil eden grup başkanvekilidir. Onunla aramızda soğukluk olabilir mi? Nereden çıkartıyorsunuz bunları? Bizi bölmeye çalışıyorsunuz." demişti.

BAHÇELİ: SEN ZATEN KARARINI ÇOKTAN VERMİŞSİN

Vural, istifa kararını ilk olarak Bahçeli'ye açıkladı. Vural istifa etmeden önce, önceki günü MHP Grup toplantısı sonrasında Bahçeli ile bir araya geldi. Görüşmede Vural gidişattan duyduğu rahatsızlığı aktardı Bahçeli de "Sen zaten kararını çoktan vermiştin, hayırlısı olsun" ifadelerini kullandı.

MHP kulislerinde Vural'ın, Bahçeli'nin 17 Haziran'da İzmir'de delegelerle yaptığı iftarda Bahçeli'yi karşılamadığı, Bahçeli'nin de bu duruma tepkili olduğu ifade ediliyor.

'YARALAYICI ANLAYIŞ'

Vural, istifasının duyulmasının sonrasında Meclis'teki odasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Partinin içinde bulunduğu durumun, yönetim anlayışının yaralayıcı olduğunu gördüm" diye konuştu. Partinin, birlik ve bütünlüğü için çalışma yapılması gerektiğini kaydeden Vural, neden bugünü beklediği sorusuna da "19 Haziran sürecini bekledim" yanıtını verdi. Vural, "Meral Akşener'in safına mı geçeceksiniz" sorusuna yanıt vermekten kaçınırken, "Genel Başkan Bahçeli'nin istifasını nasıl karşıladığına" ilişkin soruya da "Genel Başkan beni karşıladı, nezaket kuralları içinde istifamızı sunduk, onun dışında bir şey söylemek istemiyorum" dedi.

ADAY OLACAK MI?

Vural, "Genel başkan adayı olacak mısınız" sorusuna "bu değerlendirmeleri sonra yaparız. Biz davamıza, partimize karşı sorumlu olduğumuza göre, artık bir unvanımız da olmadığına göre, değerlendirmelerimizi paylaşırız. Türkiye bizim, parti bizim. Beklentisi olan milyonlarca insan var" yanıtını verdi.

Vural şunları söyledi: "Partimizi muhakkak geleceğe umutla taşıyacağız. İrademizi ortaya oyduk. Bizde davamıza ve partimize sorumlu olduğumuza göre değerlendirmelerimizi paylaşırız. Türkiye'mizin ve partimizin bizlere, gönül verenlerin beklentisi olan milyonlarca insan var. Bu konularla iliği değerlendirmelerimizi önümüzdeki süreçte değerlendireceğiz. Odamızı toplayacağız. Yeni bir odamız yok ama daha."

Vural "Meclis grubunda bir çözülme olur mu?" sorusunu "MHP daima bir olur diri olur. MHP çok güçlü bir camiadır. Bunun hassasiyeti içinde herkes sorumluluk içindedir. Bu bakımdan kesinlikle böyle bir beklenti arayışları olanların hevesleri her zaman kursağında kalmıştır. Biz konuda bütün arkadaşlarımızla birlikte bizi buraya getiren iradeyle her zaman olmuşuzdur ve olacaktır. Milletvekillerinin de bu şuur içinde olduklarından gayet eminim" diye yanıtladı. Vural, düşüncelerini Bahçeli'ye de söylediğini kaydetti.

 

'DEĞİŞİMDEN YANA OLACAKTIR'

 

MHP genel başkan adaylarından Sinan Oğan, Vural'ın istifa etmesini "Sayın Vural'ın uzun süreden beri, bir takım gündem ve süreçle ilgili rahatsızlıklarının olduğunu biz biliyorduk. Zannediyorum Vural da değişimden yana olacaktır. Bu istifası da değişimden yana olduğuna dair bir istifadır. Hayırlı uğurlu olsun" sözleriyle değerlendirdi. Aksaray'da partililerle buluşan Oğan, Vural'ın, muhalefet saflarında yerinin hazır olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: "Oktay Bey'den önce Meclis İdare Amiri Seyfettin Bey'in de istifası söz konusuydu. Ondan önce Nuri Okutan'ın. Partimizin önemli milletvekillerinden birisidir. Kurultay daveti çağrısı olmuştur. Oktay Bey'den sonra bu süreç daha da hızlanacaktır. Artık son düzlüğe girdik. Malumunuz 10 Temmuz'da seçimimiz var. Ben artık milliyetçi hareket saflarının giderek netleşerek, genel merkezimizin yanında şu veya bu sebeple duran MYK üyelerimizin, divan üyelerimizin, milletvekillerimizin de bundan sonra saflarda yerlerini almaya başlayacaklarını görebiliriz. Milliyetçi Hareket Partisi çok büyük sürprizlere gebe, önümüzdeki günlerde göreceğiz."

.haberler.com

Etiketler :