• BIST 91.801
  • Altın 215,225
  • Dolar 5,3811
  • Euro 6,0958
  • Konya -1 °C
  • Che Guevara ile burjuvaya cesaret!
  • Bylock kullananların sayısı
  • Yeni Gezi tezgahı:Sarı yelekliler
  • Che Guevara ile burjuvaya cesaret!
  • Bylock kullananların sayısı
  • Yeni Gezi tezgahı:Sarı yelekliler

Bağrıbütün kavununun hasadı başladı

Bağrıbütün kavununun hasadı başladı
Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde "yer muzu" diye de bilinen bağrıbütün kavununun sofralara yolculuğu başladı- Tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne müracaatı yapılan kavun türü, ekiminden hasadına kadar Bozok Üniversitesi akademisyenlerince takip ediliyo

YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Aydıncık ilçesine özgü halk arasında "yer muzu" diye adlandırılan ve Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesince, coğrafi işaretleme adına genetik özellikleri araştırılan bağrıbütün kavununun hasadı başladı.

Geçen yıl Aydıncık Belediyesi tarafından "Aydıncık Bağrıbütün Kavunu" olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne müracaatı yapılan kavun türü, ekiminden hasadına kadar Bozok Üniversitesi akademisyenlerince takip ediliyor.

Aydıncıklı çiftçi Murat Uyan'ın 5 dekar tarlasına ektiği bağrıbütün kavunun hasadı yapıldı.

Hasat sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Koçak, bağrıbütünün 10 dilim şeklinde yetiştiğini söyledi.

Özellikle Kümbet Ova olarak anılan bölgede bu ürünün öne çıkması için çalıştıklarını dile getiren Koçak, "Ürünümüz kavunla muz arası bir tat. Coğrafi işaretleme olarak Aydıncık'a, Yozgat'ımıza tescili için çalışma başlattık. Tescil başvurusu sonrası Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bağrıbütün kavunumuzun özellikle Aydıncık'a bir katma değer sağlamasını, halkımızın gelir durumuna yansımasını bekliyoruz." dedi.

Koçak, halkın daha önce tüketeceği kadar kavun ektiğini anlatarak, "Bu ürüne Yozgat, Çorum, Ankara, İstanbul'dan talep gelmeye başladı. Bu talepleri karşılamak için vatandaşlarımız Kümbet Ova'da patates, soğanın yanı sıra bağrıbütün kavununu da gelir getiren ürün olarak ekmeye başladı. Bu sene ilk turfanda ürünümüzü aldık." diye konuştu.

- Bağrıbütüne bilimsel çalışma

Bağrıbütün üzerine bilimsel çalışma yürüten Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Gökçen Yakupoğlu da bu kavun çeşidinin morfolojik ve genetik karakterizasyonunu yaparak, coğrafi işaret almak istediklerini aktardı.

Bu kapsamda üreticilerle işbirliği içerisinde kavun yetiştirdiklerini vurgulayan Yakupoğlu, "İlk ürünümüzü hasat ettik ve gerekli ölçümler için numune aldık. Yöre halkı bu kavunu yer muzu olarak adlandırıyor. Biz de lezzet ve şeker içeriği açısından incelemelerimizi yapacağız. Bunun sonucunda da genetik ve besinsel özelliklerini ortaya koyup, elde ettiğimiz sonuçlarla coğrafi işaret almaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Çiftçi Murat Uyan ise daha önce tüketecekleri kadar ektikleri kavunu talebin artması üzerine bu yıl 5 dekar alanda ürettiklerini, kilogramını 2,5 liradan sattıklarını belirtti.

AA

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Seyfe Gölü misafirleriyle şenlendi12 Aralık 2018 Çarşamba 10:18
  • Kırıkkale'deki cinayet12 Aralık 2018 Çarşamba 10:18
  • Sivas'ta eğitime kar engeli12 Aralık 2018 Çarşamba 10:18
  • Batman'da 65 kilogram esrar ele geçirildi12 Aralık 2018 Çarşamba 10:03
  • Van'da menfeze yerleştirilmiş patlayıcı imha edildi12 Aralık 2018 Çarşamba 09:58
  • AA'nın "Yılın Fotoğrafları" oylaması12 Aralık 2018 Çarşamba 09:58
  • Sivas'ta 130 köy yolu ulaşıma kapandı12 Aralık 2018 Çarşamba 09:58
  • Asgari Ücret Komisyonunun gündemi "ülke ekonomisi"12 Aralık 2018 Çarşamba 09:38
  • Doğal çiçek soğanlarının 2019 yılı ihracat listesi12 Aralık 2018 Çarşamba 09:38
  • Terör örgütünün kış üslenmesine yönelik operasyonlar12 Aralık 2018 Çarşamba 09:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim