Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nde değişiklik

Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nde değişiklik

ANKARA (AA) - Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun "Bağımsız Denetim Yönetmeliği"nde değişikliğe gidildi.Resmi Gazete'de yayımlanan...

ANKARA (AA) - Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun "Bağımsız Denetim Yönetmeliği"nde değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle bağımsız denetçilerin kendi adına denetim üstlenebilmesi için aranan şartlar belirlenirken, düzenlemeye, "kendi adına denetim üstlenebilmek için öngörülen şartları taşıdığı kurum tarafından onaylanan bağımsız denetçi" ibaresi eklendi.

Buna göre, yönetmeliğin uygulamasında mesleki tecrübe, bağımsız denetimde fiilen geçirilen süre olacak.

Mesleki faaliyetlerde, staj ve stajdan sayılan hizmetler de bu sürenin hesaplanmasında dikkate alınacak. Hesaplamada söz konusu faaliyetlere başlama tarihi esas kabul edilecek ve kamu kurum ve kuruluşlarında geçirilen süreler hariç, faaliyetlere verilen bir yıldan fazla aralar hesaba katılmayacak.

Uygulamalı mesleki eğitim, gerekli şartların sağlandığını gösteren bilgi ve belgelerin ilgili denetim kuruluşu veya denetim üstlenen bağımsız denetçi tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna süresinde bildirilmesiyle başlayacak. Faaliyet izni askıya alınanlar ve denetim faaliyeti durdurulanlarla denetim faaliyetinde bulunmayacağını beyan edenler sicilde gayri faal olarak gösterilecek.

Denetçiler sadece bir denetim kuruluşu veya bu işi üstlenen bağımsız denetçi adına görev yapabilecek. Ortak oldukları veya istihdam edildikleri denetim kuruluşuyla veya denetim üstlenen bağımsız denetçiyle ilişkileri sona ermedikçe, başka bir denetim kuruluşunda faaliyette bulunamayacaklar ve ortak olamayacaklar.

Bağımsız denetçi, üstlendiği denetimlerin sorumlu denetçisi olacak. Sorumlu denetçiler, raporunu denetimi üstlenenler adına imzalama yetkisine sahip olacak ve belirlenen şartları sağlayan denetçiler arasından Kurumun onayı alınmak suretiyle görevlendirilecekler.

Hakkında faaliyet iznini askıya alma kararı verilenler bu süre içinde, faaliyet izninin iptali kararlaştırılanlar iptal kararı sonrasında, denetim faaliyeti durdurulanlar ise durdurma kararı devam ettiği sürede yeni sözleşme yapamayacaklar ve denetimlerde görev alamayacaklar. Bunların devam eden denetim işlerinin tamamlanmasıyla sınırlı olarak faaliyetlerinin devamına Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu tarafından karar verilebilecek.

Kendi adına denetim faaliyeti yürütenlerce 1 Ocak 2019'dan önce üstlenilen denetimlerde, denetçilerin Türkiye'de yerleşik olması şartı aranmayacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :