Bağımlılıkla mücadele planı

Bağımlılıkla mücadele planı

Başbakan Yardımcısı Akdağ: - "Türkiye, bağımlılıkla mücadelede dünyanın en iyi stratejik planlarından birini yaptı. Yakın bir zamanda Sayın Cumhurbaşkanımıza da takdim edeceğiz çalışmalarımızı" - "Tıpkı sigara meselesinde olduğu gibi bütün bağımlılık yapa

BARSELONA (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye'nin bağımlılıkla mücadelede dünyanın en iyi stratejik planlarından birini yaptığını belirterek, "Yakın bir zamanda Sayın Cumhurbaşkanımıza da takdim edeceğiz çalışmalarımızı. Türkiye tanıtımını da o yapacak. Tıpkı sigara meselesinde olduğu gibi bütün bağımlılık yapan maddelerle ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız bu meseleyle mücadeleyi kendi himayesine almış durumda. Bu bizim için büyük bir şans." dedi.

Akdağ, İspanya'nın Barselona kenti yakınlarındaki Sitges kasabasında yapılan Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) "Sağlık Sistemlerinin Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla Mücadelesi" konulu Üst Düzeyli Toplantısına katıldı.

Toplantının ilk oturumunda konuşan Akdağ, Türkiye'nin bu konudaki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Temaslarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Akdağ, "Hazırlanması aşamasından itibaren toplantının içindeydim. Bir uzman gözüyle bizden de istifade etmeye çalışıyorlar. Yaptıkları iş bütün bölge için bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından nasıl politikalar izleneceği ile ilgili. Genel bir hazırlık yapıyorlar. Bir uzman olarak konunun içinde olduğundan dolayı bu sefer beni de çağırmış oldular." diye konuştu.

İnsanların kendi hayat biçimlerini değiştirmediği sürece sağlıklı yaşamlarının zor olduğunu vurgulayan Akdağ, "Devletler birçok şey yapabilir, bunun için çalışılıyor. Sistemler kuruluyor, sistemler geliştiriliyor. Ama biz hareketli olmalıyız, çok yememeliyiz, şişman olmamalıyız, sigara içmemeliyiz, alkol içmemeliyiz. Bunlar ilk söylendiğinde basit geliyor ama çok zor işler. Tüm bunlar konuşuldu." ifadesini kullandı.

- "Türkiye örnek bir ülke olarak kabul ediliyor"

Yarınki Milli Güvenlik Kuruluna katılmak için Türkiye döneceğini ancak bakanlık yetkililerinin toplantıyı takip etmeyi sürdüreceklerini beliren Akdağ, "Türkiye öteden beri Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla oluşturduğumuz Sağlıkta Dönüşüm'den sonra örnek bir ülke olarak kabul ediliyor buralarda. Biz de gücümüz yettiği kadar politikalarımızı anlatıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Akdağ, kendisinin uyuşturucu dahil bağımlılık yapan maddelerle alakalı konularda koordinasyon için görevlendirildiğini anımsatarak, "Özellikle bulaşıcı olmayan hastalıklar açısından sigara çok önemli bir mesele. Sigara toplam hastalık yükünün, erken ölümlerin neredeyse üçte birinden sorumlu. Dolayısıyla o konuları da burada tartıştık." dedi.

- Bağımlılıkla mücadele planı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak

Türkiye’nin bağımlılıkla mücadelede dünyanın en iyi stratejik planlarından birini yaptığına işaret eden Akdağ, şöyle devam etti:

"Çok çalıştık, politika laboratuvarlarıyla, paydaşlarla çalıştık. Yakın bir zamanda Sayın Cumhurbaşkanımıza da takdim edeceğiz çalışmalarımızı. Türkiye tanıtımını da o yapacak. Tıpkı sigara meselesinde olduğu gibi bütün bağımlılık yapan maddelerle ilgili olarak Sayın Cumhurbaşkanımız bu meseleyle mücadeleyi kendi himayesine almış durumda. Bu bizim için büyük bir şans."

- "Siz sigara firmaları ile nasıl baş ettiniz?"

Başbakan Yardımcısı Akdağ, bugünkü konuşmasında, bir ülkede en üst düzeydeki karar vericilerin söz konusu meselelerin arkasında durmaları halinde işlerin daha kolay bir hale geleceğini söylediğini aktardı.

Akdağ, şu görüşlere yer verdi:

"Çünkü karşınıza ciddi bir lobi var. Sigara lobilerini düşünün. Ben Harvard'da ders vermeye gittiğim zaman, diğer ülkelere toplantılara veya danışmanlığa çağırdıkları vakit sorulan ilk sorulardan biri, 'Siz sigara firmaları ile nasıl baş ettiniz' oldu. Ben bu soruyu ilk aldığımda şaşırmıştım. Çünkü biz sigara firmaları ile hiç görüşmedik, hiçbir pazarlık yapmadık ki. Nasıl başardık bunu? Sayın Cumhurbaşkanımız sigara karşıtlığı konusunda dünyada bir numaralı lider. Bu hususta DSÖ'den ödüller aldı. Dolayısıyla işin bu tarafı önemli. Teknik olarak siz neye karar verirseniz verin ancak en üst düzeyde destek alırsanız yolunuzda rahat gidebilirsiniz ve hızlı hareket edebilirsiniz."

- Teknoloji bağımlılığı

Bağımlılıkla mücadelede tüm ailelere görevler düştüğünü vurgulayan Akdağ, bunlara son zamanlarda hızla yayılan teknoloji bağımlılığının da girdiğini bildirdi.

Akdağ, şunları kaydetti:

"Aileler çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmelilerdir. Bu geçirdikleri vakit yararlı bir vakit olmalı. Faydalı bir zaman geçirmeliler. Oturmalılar, konuşmalılar. Evlerimize gittiğimiz zaman herkes bir televizyonun ya da bir dijital ortamın karşısına oturursa o zaman çocuklarımız yabancılaşır. Zaten teknolojiye koşar adım bir gidiş var. Onun için aileler çocuklarıyla sözde değil de hakikatte alakadar olsunlar. Bu çok önemli. Biz elbette ki üstümüze düşeni hükümet olarak yapacağız, yapmaya devam edeceğiz. Bu hususta ailelerle ilgili eğitimler de yapıyoruz. Ancak gerçekte işin asıl büyük kısmı ailelerin sırtındadır."

Bakan Akdağ, temasları kapsamında Gürcistan Sağlık Bakanı David Sergeenko ve Rusya Sağlık Bakanı Yardımcısı Amiran Gamkrelidze ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :