BAE'de parlamento seçimleri

BAE'de parlamento seçimleri

Ülkede 79 bin seçmen, parlamento seçimi için oy kullandı

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 79 bin seçmen, parlamento seçimi için oy kullandı. 

Elektronik oy kullanma sistemi üzerinden yapılan seçimlerde, 74'ü kadın 329 aday, 40 sandalyeli Federal Milli Meclisin 20 sandalyesi için yarıştı. BAE'de geri kalan 20 meclis üyesi ise emirliklerce kendilerine ayrılan kontenjanlara göre atamayla belirleniyor. 

BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Karkaş, düzenlediği basın toplantısında, milletvekili seçim sonuçlarını açıkladı. 

Toplam 224 bin seçmenden 79 bininin oy kullandığını belirten Karkaş, böylelikle oy kullanma oranının yüzde 35.29'a ulaştığını söyledi. 

Karkaş, Ra'sul Hayme Emirliği'nden Naime eş-Şerhan adlı kadın adayın da aralarında bulunduğu, Abu Dabi ve Dubai'den dörder, Eş-Şarika ve Ra'sul Hayme'den üçer, El-Fuceyre, Acman ve Ummü'l Kayveyn'den ikişer olmak üzere 20 adayın milletvekili olmaya hak kazandığını kaydetti.

Seçim sonuçlarına, yarından itibaren 3 gün içerisinde itiraz edilebiliyor.

Federal Milli Meclisin yetkileri, istişareyle sınırlı bulunuyor. Meclisin en önemli görevleri arasında "Bakanlar Kurulu'ndan uzman heyetler tarafından tetkik edilmek üzere gönderilen kanun tasarılarını inceleyerek, onaylanmak ya da veto edilmek üzere Federal Yüksek Meclise iletmek" yer alıyor.

Daha önce tüm milletvekillerinin emirler tarafından atandığı BAE'de, ülke tarihinde ilk kez 2006 yılında seçim yapılmıştı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı