Babaoğlu; Herkes bu yükü almalı, hep birlikte omuz vermeliyiz

Babaoğlu; Herkes bu yükü almalı, hep birlikte omuz vermeliyiz

AK Parti Konya milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu Türkiye ve Konya gündemine dair Memleket'e önemli açıklamalar yaptı.

Terör bitene kadar terörle mücadele sürecek diyen Babaoğlu, CHP'nin HDP ile hareket etmesini ise "utanç duyuyorum" diye yorumladı. 'Başkanlık sistemi rejim değişikliğidir' diyen Babaoğlu, "sistemi önümüzdeki aylarda kamuoyu ile paylaşacağız" şeklinde konuştu. Konya'nın devam eden projeleri ve "Konya 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti" unvanına dair değerlendirmeler de yapan AK Parti Konya milletvekili Mehmet Babaoğlu, "Herkes bir yükü almalı, bu yıl birlikte, omuz vererek, tüm dünyaya sesimizi duyurarak Konya'yı anlatmalıyız" dedi.

-Başbakan'ın Diyarbakır ve Sur ziyareti fotoğrafını nasıl okumalıyız?

Başbakanımız Sur’a gittiğinde çok güzel bir cümle kullandı; “Paris köy bile değilken Diyarbakır şehirdi” ifadesi çok önemliydi. O, kültürel ve şehir kültürü ile ilgili derinliğine vurgu yaptı. Sur, tarihi dokusuyla çok önemli bir yer. Maalesef bir terörist yuvası haline gelmişti. Temizlendi şu anda, inşallah bu temizlenme sonucunda da Sur’u tekrardan inşa edeceğiz. Aslında bu yeniden inşa fiziki olarak Sur’un binalarının inşası da değil. Mağdur olan Kürt kardeşlerimiz ile kucaklaşma, onları bu zulümden kurtarma, onlarla tekrar buluşmanın sembolüydü.

-Önceki süreçlerde birilerine taviz verildi mi?

Bize diyorlar ki siz teröre kucak açtınız. Hayır, kardeşim biz dedik ki; gelin silahı bırakın kardeş olalım. Bir olalım dedik. Suç mu işledik? Barış süreci, çözüm süreci, demokratikleşme süreci dedik, kucak açtık. Kürt kardeşlerimiz, teröre gitmesinler, anneleriyle, babalarıyla bu memlekete katkı sağlasınlar istedik. 'Bırakın silahları, gömün' dedik. Biz gerçekten devlet olarak da, hükümet olarak da, AK Parti olarak da belki dünyada en cesur adımı atarak, bu süreci başlattık. Fakat bu süreci kötüye, yanlışa kullandılar, yanlış değerlendirdiler. Maalesef bu süreci, bir azgınlık süreci, kendini bilmezlik, aymazlıkla karşılayarak, bu süreci bir savaşa hazırlık süreci olarak değerlendirdiklerini görüyoruz. Biz hem 7 Haziran'dan sonra hem de 1 Kasım’dan sonra seçimlerde halkımıza söz verdik. Biz sadece göstermelik terörle mücadele yapmıyoruz. Bu konuda samimiyetimizi göreceksiniz. Bundan sonra da en şiddetli şekilde, terör bitene kadar devam edeceğiz. Mecliste şu anda terörün uzantısı HDP ile onun yardakçısı CHP birlikte hareket ediyorlar. Kol kola, kardeşçe hareket ediyorlar. Bunu görmekten utanç duyuyorum.

-Dokunulmazlıklar kaldırılacak mı?

Yıllardır CHP, 'bize gelin dokunulmazlıkları kaldıralım, AK Partili vekillerin de dokunulmazlıkları var, onları da kaldıralım, siz hepsini göndermiyorsunuz, yanaşmıyorsunuz, sadece HDP’lilerin, CHP’lilerin istiyorsunuz' diyorlardı. Sayın başbakanımız onların bu oyuncağını elinden aldı. 'Hadi, hodri meydan' dedi. 'Hep beraber gelin ama meclise kilitlemeyin bizi' dedi. 'Bizim halkımıza, milletimize verdiğimiz sözler var' dedi. 'Gelin, meclisi kilitlemeyecek şekilde bunu toptan halledelim' dedi. Dokunulmazlıklar konusunda özellikle teröre destek veren HDP’liler hakkında gerekeni yapacağız. Biz terörle toptan mücadele ediyoruz. Göstermelik hiçbir şeyimiz yoktur. AK Parti olarak sonuna kadar samimiyiz.

-Yeni anayasanın referandum ile yapılacağı konusunda AK Partili bazı vekillerin açıklamaları oldu, siz neler söyleyeceksiniz ?

Yıllardır partilerin verdiği sözler var. 'Darbe anayasasını değiştireceğiz' dediler. Biz de gelin samimiyseniz bunları değiştirelim dedik. Anayasa uzlaşma komisyonları kuruldu. Meclis başkanımızın önderliğinde komisyon kuruldu. Maddeleri beraber hazırlayalım dedik. Dediler ki, 'siz başkanlık sistemini istiyorsunuz, bu bir rejim değişikliği' Sayın başbakanımızın ifadeleri de, cumhurbaşkanımızın ifadeleri de hepsi nettir. Biz yeni bir anayasayı, başkanlık sistemi içeren bir anayasa değişikliği istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin önünü tıkıyorlar. Fakat özellikle CHP, masadan kaçmak, masayı devirmek için hemen şu tezi yaptı; 'Başkanlık sistemi rejim değişikliğidir' Hayır rejim değişikliği değil, biliyorsunuz sonunda da masayı devirip kaçtılar. Eğer diğer partilerin milletvekilleri de bizimle uzlaşarak, en az 330 milletvekili sayısına ulaşırsak Türkiye’nin önünü açacağız. Başkanlık sistemi ile Türkiye’nin çok daha hızlı ilerleyeceğini biliyoruz. En geç önümüzdeki aylarda kamuoyuyla paylaşacağız.

-Konya – Antalya Hızlı Tren projesi hangi aşamada?

Bu hem Beyşehir hem Seydişehir için önemli bir proje. Orta Anadolu’nun, KOP’un kalkınması için çok önemli bir proje. Biliyorsunuz önce bunun etüt projesi yapıldı. Şimdi uygulama projesi yapılıyor. Projenin ihalesi yapıldı, tamamlandı. Antalya’dan çıkıp, Beyşehir ile Seydişehir’in arasından Konya’dan, Meram’dan,  Aksaray’a oradan Kapadokya’ya, Kayseri’ye gidecek şekilde güzergâh belirlendi. Bu yıl veya gelecek yıl itibari uygulama projesi biter. Sonrasında da yapımına başlanır. Biz bu proje ile Mersin Limanı’nın yanında Antalya Limanı’na da kavuşuyoruz. Kayseri üzerinden Samsun Limanı’na ulaşıyoruz. Yine Kayseri üzerinden Bakü’ye ulaşıyoruz. Bakü’den gelen kardeşimiz tek tren ile Konya’ya gelecek. Aynı zamanda yükümüzde taşınacak. Türkiye demir yolları bakımından çok büyük bir devrim yaşıyor.

- Eski Buğday Pazarı’na yapılması planlanan 2. gar, bölge esnafı ile Ulaştırma Bakanlığı’nı karşı karşıya getirdi. Bu konuda bir sonuç elde edildi mi?

Konya milletvekillerinin ve Konya’nın bilgisi dâhilinde bir sorun. Orada bulunan kardeşlerimiz diyorlar ki, "madem kamulaştırma işlemi yapıyorsunuz, bize verdiğiniz ücret bizim başka bir iş kurmamıza yeterli olabilsin". Bunun için de süreç mahkemede. Mahkeme aşaması devam ediyor. Bununla ilgili bilirkişi raporlarına göre yeni bir fiyat daha verildi. Biz, Konya milletvekilleri olarak önümüzdeki haftalarda Ulaştırma Bakanımız ile beraber Konya’nın ulaştırma projelerini masaya yatırıp, ne aşamadayız, hangileri ne diyor? diye bir çalışma yürüteceğiz. Ak Parti İl Başkanımız ile ulaştırma alanında ve diğer alanlarda, ilgili bakanlarımız ile istişare ederek mevcut durumu tartışıyoruz. Konunun, vatandaşı en az etkileyecek şekilde tamamlanması için elimizden geleni yapıyoruz.

-Şehir Hastanesi ve devam eden projelerde son durum nedir?

Bu konuda herhangi bir sorun yok. Devam ediyor çalışmalar. Geri adım atma söz konusu değil. Yapılacak inşallah. Devam eden projelerde ise hiçbir sorun yok. Çalışmalar ilerledikçe, gerek diğer vekil arkadaşlarımız gerekse bizler kamuoyu ile paylaşıyoruz.

-Konya 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti seçildi. Bu anlamda hangi çalışmalar yapılacak?

Biz bir ay önce büyükşehir belediye başkanımız ile toplantı yaptık. Çok kapsamlı bir program hazırlanmış. 2016 yılında ilçelerimize ait özel durumlar da dâhil olmak üzere, bütün yerel motifleri içine alan bir etkinlik senesi olacak. İyi sonuçlar çıkar diye umut ediyorum. İslam Dünyası Turizm Başkenti  unvanını tüm Konya olarak sahiplenmemiz gerekiyor. Herkes bir yükü almalı, bu yıl birlikte, omuz vererek, tüm dünyaya sesimizi duyurarak Konya'yı anlatmalıyız.

Röportaj-M.Ali Elmacı