B20 Türkiye Konferansı

B20 Türkiye Konferansı

B20 Türkiye Başkanı Hisarcıklıoğlu:- "B20'nin daha ileriye gitmesi konusunda umutlu ve heyecanlıyım"- "Sizlerin desteğiyle B20 Çin'in başarılı olacağı konusunda hiç şüphem yok"- Çin Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi Başkan Yardımcısı Ping:- "Tü

ANKARA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, B20'nin daha ileriye gitmesi konusunda umutlu ve heyecanlı olduğunu belirterek, "Sizlerin desteğiyle B20 Çin'in başarılı olacağı konusunda hiç şüphem yok" dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB'un ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı"nın son gününde "2016 B20 Çin Dönem Başkanlığı" başlıklı oturumda, Çin'in 2016 yılında çok başarılı bir G20 toplantısı yapacağından emin olduklarını ve Türkiye olarak her etapta yardımcı olmak için hazır bulunduklarını kaydetti.

Türkiye'nin B20 başkanlığını Avustralya'dan aldığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Başkanlığı aldığımız günden beri bizim hedefimiz gerçek değişiklikler yapmaktı. Biz dünyanın önemli sorunları için yaratıcı fikirler ve çözümler sunmaya çalıştık" diye konuştu.

Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için tavsiyeler oluşturduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu nedenle KOBİ'ler ve girişimciler için yeni "özel görev komiteleri" belirlediklerini, hatta Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi (IBAC) adlı yeni bir mekanizma kurduklarını dile getirdi.

IBAC'in "B20 özel görev komitelerini" hükumetle iş dünyası arasında diyalog mekanizmasıyla destekleyeceği bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, aynı zamanda Çin'in 2016 başkanlığına uygun olan cesur tavsiyeler ortaya koyduklarının da altını çizdi.

- "İpek Yolu gibi yeni projeler konusunda çok heyecanlıyız"

Hisarcıklıoğlu, 6 "özel görev komitesi" ile 19 tavsiyenin kendileri için çok önemli olduğuna işaret ederek, bu konulara gelecek yıl Çinli iş arkadaşlarıyla devam etmek istediklerini belirtti. Devamlılığın başarı için "anahtar" olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Devamlılık konusunda, 'İpek Yolu' gibi yeni projeler konusunda çok heyecanlıyız. Biz ticaret konusunda yeni inovasyonların bu yoldan geleceğine inanıyoruz. Ben B20'nin daha ileriye gitmesi konusunda umutlu ve heyecanlıyım. Sizlerin desteğiyle B20 Çin'in başarılı olacağı konusunda hiç şüphem yok. Tekrar Çinli çalışma arkadaşlarıma ve CCPIT'ye Türkiye B20'ye olan desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Gelecek yılın planını yapmak için 3-4 ayınız var. CCPIT'nin B20 grubu için çok güzel bir ajanda hazırlayacağına eminim. Sizleri Pekin'de görmeyi dört gözle bekliyorum."

Çin Uluslararası Ticaretin Desteklenmesi Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Yu Ping ise Türkiye'nin dönem başkanlığında G20'nin iş dünyası ayağını temsil eden B20 Türkiye Konferansı'nın çok başarılı geçtiğini, ortaya konulan politikaların çok kapsamlı olduğunu ve iş dünyasının sesini güçlü şekilde ifade ettiğini kaydetti.

Ping, Çin'in başkanlığında gelecek yıl yapılacak G20 zirvesinde, "yapısal reformların teşvik edilmesi", "dünya ekonomisinde ticaret ve yatırım büyümesinin teşvik edilmesi", "dünyada ekonomik ve mali yönetim verimliliği için yapının geliştirilmesi" ile "karşılıklı yararlı işbirliği yoluyla kapsayıcı ve uyumlu büyümenin teşviki" başlıklı konuların ele alınacağını ifade etti.

Bu arada toplantıda CCPIT Uluslararası Organizasyonlar Direktörü Sun Xiao ile Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) G20 CEO Danışma Grubu Direktörü Jeff Hardy de söz aldı. 

Öte yandan B20 Türkiye Konferansı kapsamında "Şirket Sahipliği Şeffaflığının Uygulamaya Konulması Çalıştayı" da gerçekleştirildi, "B20-L20 Yuvarlak Masa Toplantısı: Teknolojinin İstihdama Etkileri" başlıklı toplantıya ise TİSK Başkan Yardımcısı ve B20 Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi Erol Kirespi ile TUAC Genel Sekreteri John Evans'ın yanı sıra yerli ve yabancı sektör temsilcileri katıldı.

Teknolojinin istihdama etkilerinin tartışıldığı toplantıda, "büyüme ve iş artışının gelişmekte olan ekonomilere etkileri", "ülkelerin yeterince iş oluşturup oluşturmadığı", "dünyada iş ortamındaki majör değişimler", "küresel değer zinciri", "iş ilişkilerinin değişimleri" ve "bireylerin nasıl iş bulduğu" ile "küresel arz zincirinin dağılımı" konuları konuşuldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı