B20 Türkiye Konferansı

B20 Türkiye Konferansı

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

ANKARA (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) problemlerine ilişkin inovasyon, yaratıcılık, araştırma ve geliştirme konularına değinmeleri gerektiğini söyledi.

Olpak, ATO Congresium'da düzenlenen B20 Türkiye Konferansı kapsamında, "KOBİ'ler ve Girişimciler için Fırsat Artırılması" konulu oturumda "KOBİ'lerim problemlerine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Öncelikle Türkiye'nin G20 başkanlığı döneminde W20 gibi yeni inisiyatifler ortaya koyulduğuna dikkati çeken Olpak, "Böylece, Türkiye'nin G20'ye yönelik üç hedefinden biri olan kapsayıcılığı artırıyor" ifadesini kullandı.

Olpak, Türkiye dahil birçok ülkede, özellikle KOBİ'lerin finansa erişiminin projelerden ziyade teminat üzerinden sağlandığına işaret ederek, şu ifadelere yer verdi: 

"Bu durum bence ne KOBİ'ler ne de bankalar için karlı bir durum oluşturmaktadır. Bankalar da teminat üzerinde durmaktan çok memnun olmamalıdırlar ancak mevcut durum tam tersine işaret ediyor. Elbette tüm sorunlar finansa erişim konusunun çözülmesi halinde çözülmeyecek ancak bu sorun çözülmeden küçük ve orta ölçekli işletmeler diğer sorunlarıyla ilgilenemezler."

B20 KOBİ'ler ve Girişimcilik Görev Gücü Başkan Yardımcısı Göktekin Dinçerler de KOBİ'lere kredi sağlayan kuruluşların KOBi'lerle ilgili bilgilere daha kolay ulaşmalarının, yapacakları değerlendirmelerin daha hızlı olmasına etki edeceğini belirtti. 

KOBİ'lerin büyümemesine etki eden önemli konulardan birisinin finans olduğuna işaret eden Dinçerler, "Bu konu ile ilgili tavsiyelerimiz oldukça somut ve uygulanabilir. Öncelikle finansal tabloların yeterli ve doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Bunun için hükümet rol oynayabilir. KOBİ'ler için daha kolay standartlar sağlayabilirler. Bu şekilde paylaşım artmış olur, kreditörler de gerekli bilgilere daha hızlı ulaşıp karar verebilirler" değerlendirmesinde bulundu.

Dinçerler, standartlar oluşturma, bir takım düzenlemeler yaparak ve böylece KOBİ'lerden bankalara teminat mektubu verilmesinin kolaylaştırılmasına vurgu yaparak "KOBİ'lerin büyük bir kısmı imalat sektöründe. Bu firmaların bankalara vereceği en iyi teminatlar da alacaklarıdır. Yapılan düzenlemelerle KOBİ'lerin alacakları teminat olarak kabul edilebilir" dedi.

B20 KOBİ'ler ve Girişimcilik Görev Gücü Eş Başkanı Mary Andringa ise ülkelerde KOBİ'lere destek veren kuruluşların olması ve girişimcilerin vize almasının kolaylaştırılması gerektiğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı