B20 Türkiye Konferansı

B20 Türkiye Konferansı

B20 Türkiye'nin 19 talepten oluşan raporundan:

G20 Liderler Zirvesi'nde sunulmak üzere hazırlanan ve küresel iş dünyasının 19 talebinin yer aldığı B20 Türkiye Raporu'nda, ortak bir uluslararası yatırım prensipleri seti oluşturulması önerisine yer verildi. 

Yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık ve uyum gözetilmesi gerekliliğine işaret edilen raporda, ülkelere özel altyapı yatırım stratejilerinin geliştirilmesi önerisi yer aldı.

Raporda, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması'nın onaylanması ve yürürlüğe konulması talebi de gündeme getirildi.

Küresel finansal reform gündeminin nihai hale getirilmesi ve onaylanması gerektiğinin altı çizilen raporda, kanunlar arasındaki bütünlüğün sağlanmasının ve finansal reform gündemindeki danışma sürecinin iyileştirilmesinin önemine değinildi. 

G20'nin Şirketlerde Hak Sahipliği Şeffaflığı Prensipleri’nin uygulanması talebinin aktarıldığı raporda, ortak bir uluslararası yatırım prensipleri setinin oluşturulması ve yabancı doğrudan yatırımın vergilendirilmesine ilişkin daha fazla şeffaflık ve uyumun gözetilmesi gerektiğine işaret edildi.

Raporda, G20 büyüme hedefleriyle bağlantılı olarak ülkelere özel altyapı yatırımı stratejilerinin geliştirilmesi gerektiği, altyapının menkul değer olarak geliştirilebilmesini kolaylaştırmak amacıyla altyapı yatırım ekosisteminin iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi.

Özellikle teknik, yönetsel ve girişimcilik becerilerini dikkate alacak biçimde, beceri açıklarını gidermeye yönelik programların geliştirilmesi ve finanse edilmesinin önemi de raporda yer aldı.

- "KOBİ'lerin alternatif finansmana erişimi genişletilmeli"

Raporda, istihdam olanaklarını arttırmak için işgücü piyasalarını daha dinamik ve kapsayıcı yapacak yapısal reformların uygulanması, genç istihdamının ve kadınların istihdama katılım oranlarının artırılması gerektiği belirtildi.

KOBİ kredi güvenilirliği ile ilgili verilerin daha şeffaf ve kolay erişilebilir yapılarak KOBİ'lere kredi sağlama konusundaki riskleri azaltacak bir takım finansal araçların daha etkin kullanılabilmesinin sağlanmasına işaret edilen raporda, diğer talepler şöyle sıralandı:

- Politika, düzenleme ve standartların desteklenerek ve uyumlaştırılarak KOBİ'lerin alternatif finansmana erişiminin genişletilmesi ve derinleştirilmesi

- KOBİ'lerin uluslararası standartlara uyum sağlaması için destek verilmesi ve uluslararası pazarlara erişimlerinin kapasite geliştirme ve teknik yardım programlarıyla iyileştirilmesi 

- 5 yıllık küresel geniş bant bağlantısı hedefinin G20 üyesi ülkelerin büyüme stratejilerine entegre edilmesi ve KOBİ'lerin dijital ekonomiye ve inovasyon ekosistemlerine erişiminin paydaş iş birliği aracılığıyla iyileştirilmesi

- Gelişen dijital ekonomi için küresel ticaret sisteminin iyileştirilmesi 

- G20 ülkeleri için bir girişimcilik vizesi programı başlatılması 

- Yerelleştirme önlemlerini de içeren ticarete tarife dışı engelleri barındıran mevcut korumacı önlemlerin geriye çekilmesi

- 5 yıl içerisinde kamu-özel işbirliği aracılığıyla tüm G20 ülkelerinde gümrük prosedürleri ve sınırlararası geçiş sistemleri için kapsamlı bir dijital ortamın geliştirilmesi ve adapte edilmesi 

- Kamu alımlarının dijitalleştirilmesi

- High Level Reporting Mechanisms (iş ombudsmanlarının) geliştirilmesi ve kamu alımları prosedürleri için iş uyumluluk programlarının teşvik edilmesi"

B20 Türkiye Konferansı'nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, G20'ye hazırlık çalışmaları kapsamında 5 kıtada 12 büyük toplantı organize ettiklerini belirterek, toplamda 170 bin kilometre yol yaptıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, tüm bu sürecin sonunda G20 Liderler Zirvesi'nde sunulmak üzere küresel iş dünyasının 19 talebinin yer aldığı B20 Türkiye Raporu'nu hazırladıklarını bildirdi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı