B20 Dijital Ekonomi Konferansı

B20 Dijital Ekonomi Konferansı

Vestel Üst Yöneticisi (CEO) Erdoğan:- "Akıllı evler ve nesnelerin interneti en önemli odak konularımızın başında geliyor. Üretimimizin yüzde 100'ü dijital yapılıyor artık, analog üretimi rafa kaldırdık. Akıllı fabrika konsepti tüm üretimimizi kapsıyor"- G

İSTANBUL (AA) - Vestel Üst Yöneticisi (CEO) Turan Erdoğan, akıllı evlerin ve nesnelerin internetinin en önemli odak konularının başında geldiğini belirterek, "Üretimimizin yüzde 100'ü dijital yapılıyor artık, analog üretimi rafa kaldırdık. Akıllı fabrika konsepti tüm üretimimizi kapsıyor" dedi.

Swissotel'de düzenlenen B20 Dijital Ekonomi Konferansı'nın "e-Ticaret Devrimi" oturumunda konuşan Erdoğan, dijital ekonominin reel ekonomiden ayrı bir kavram olarak sunulamayacağını söyledi.

Dijital ekonominin her yeri kapsamış durumda olduğunu dile getiren Erdoğan, Vestel Şirketler Grubu olarak 10 yıl önce dijital üretime geçtiklerini, şu an akıllı televizyon, çamaşır ve bulaşık makinaları ürettiklerini ifade etti.

Erdoğan, "Akıllı evler ve nesnelerin interneti en önemli odak konularımızın başında geliyor. Üretimimizin yüzde 100'ü dijital yapılıyor artık, analog üretimi rafa kaldırdık. Akıllı fabrika konsepti tüm üretimimizi kapsıyor" diye konuştu.

Vestel olarak 151 ülkeye elektronik ve beyaz eşya ihracatı yaptıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Grubumuzun içinde Vestel Ventures diye bir şirket kurduk. 500 şirketle görüşüyoruz, 4-5 tanesi ile önemli işbirlikleri düşünüyoruz. Doğrudan para yatırımı yerine know how'ımızı, üretim gücümüzü kendilerine açmayı, birlikte ilerlemeyi tercih ediyoruz. İleride bazıları ile ortak şirketler kuracağız. Öte yandan iş gücünün dijital yeterliliğini artırmak, yetişmiş işgücünü elde tutabilmek çok önemli."

 

- Doron Avni: "Ülkeler arası dijital uçurum kapatılmalı"

 

"İnovasyon konusunda şirketler hükümetlerden ne bekler?" başlıklı oturumda konuşan Google Ortadoğu, Afrika, İsrail ve Türkiye Bölgesi Kamu İlişkileri Direktörü Doron Avni, hükümetlerin dijital ekonomi konusunda stratejik plan hazırlaması gerektiğinin farkına vardığını söyledi.

Özellikle Afrika'da bunu ciddi şekilde hissettiklerini dile getiren Avni, "Geniş bant erişiminde yüzde 10'luk bir artış iş hacmini yüzde 1,4 genişletiyor. Dijital beceriler işin kilididir. B20'de de bu tavsiye edilmiştir" dedi.

Avni, ülkeler arası dijital uçurumların kapatılması gerektiğini vurgulayarak, Avrupa'daki işsizliğe değindi.

İşsizlikte dijital beceri yoksunluğunun etkisi olduğunu ifade eden Avni, bu işlerin sadece hükümetle alakalı olmadığını bildirdi.

Avni, "2016'nın sonuna kadar 1 milyon Avrupalıyı eğitimden geçirmeyi, dijital becerilerle donatmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

 

- McSweeney: "Dijital ekonomide güven sağlamalısınız"

 

Twitter Avrupa Kamu Politikaları Direktörü Simead McSweeney, ilk defa 18 ay önce geldiği Türkiye'de yeniden bulunmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, Türkiye'deki herkesi çok sevdiğini söyledi.

Mevzuat ve yasa yapanların, düzenleyicilerin kendilerini çok zorlayıcı bir ortamda bulduğunu dile getiren McSweeney, vatandaşların, tüketicilerin ihtiyaçlarının bir anda ortaya çıkabildiğini, burada yöneticilerin yapması gereken şeylerin ortaya çıktığını ifade etti.

McSweeney, girişimciliği kolaylaştırmak, teşvik edici olmak, istihdam yaratmak gibi konuların kolay olmadığını kaydederek, "Özellikle dijital ekonomide mutlaka etrafınızdaki insanlara güven sağlamalısınız. Bu durum, katılımcı tarafları belli bir yöne zorlamıyor. Ancak bu insanların bir arada çalışmaları, birbirilerini anlıyor olmaları gerekiyor" dedi.

Sanayinin yasa koyarken, yenilikler yaparken amaçları, görevleri açıkça, anlaşılır biçimde ortaya koyması gerektiğini vurgulayan McSweeney, "Dünya kaotik bir hızla ilerliyor. Bu durum bizim de kaotik hızla karar vermemizi gerektirmiyor. Durup düşünerek adım atmalıyız. İlla yeni yasa koymak için koşturmaya gerek yok" diye konuştu.

Oturumda Facebook UK, Avrupa, MEA Politika Direktörü Simon Milner, BTS&Partners Yönetici Ortağı Yasin Beceni ve Accenture Türkiye Genel Müdürü Tolga Ulutaş da görüşlerini paylaştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı