Aztek kentinin adının sömürgeciler tarafından değiştirildiği iddiası

Aztek kentinin adının sömürgeciler tarafından değiştirildiği iddiası

Meksikalı arkeolog, İspanyol sömürgecilerin "Güneş Kenti" anlamına gelen "Teohuacan" antik kentinin adını, "Tanrıların Kenti" anlamına gelen "Teotihuacan" olarak değiştirdiğini öne sürdü

MEKSİKO (AA) - Meksika'da Kristof Kolomb öncesi uygarlıklardan Azteklere ait Teotihuacan antik kentinin özgün isminin İspanyol sömürgeciler tarafından değiştirildiği iddia edildi.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsünden arkeolog Veronica Ortega, 16. yüzyıl başında Aztek şehirlerini işgal eden İspanyol sömürgecilerin, kentin "Güneş Kenti" anlamına gelen özgün ismi "Teohuacan"ı, "Tanrıların Kenti" anlamına gelen "Teotihuacan" olarak değiştirdiğini öne sürdü.

Azteklerin İspanyol işgalinden önceki tarihinin anlatıldığı Xolotol Parşömenlerinde kentin adının Teohuacan olarak yazıldığını ifade eden Ortega, İspanyol işgali sonrasında sömürgecileri bölge hakkında bilgilendirmek için üretilen piktogramlarda ise yazımın "Teotihuacan" olarak değiştirildiğinin görüldüğünü belirtti.

Ortega, güneşin egemenlik sembolü olmasından ötürü sömürgecilerin kentin ismini değiştirerek siyasi merkez konumundan çıkarmayı ve yalnızca dini özellikteki bir ibadet yeri haline getirmeyi amaçladığını savundu.

Kent, Aztek imparatorlarının vaftiz edilerek taç giydikleri kutsal tapınağa ev sahipliği yapıyordu. Ortega, sömürgecilerin 1521'de ele geçirdikleri, Meksika'nın günümüzdeki başkenti olan Meksiko'nun eski hali Tenochtitlan kentini siyasi merkez haline getirmeye çalıştığına dikkat çekti.

Başkent Meksiko'nun 40 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Teotihuacan harabeleri "Güneş Piramidi" ve "Ay Piramidi" olarak adlandırılan iki piramit ve "Ölüler Bulvarı" adı verilen kral yolu ve etrafındaki yapılardan oluşuyor. Aztekler, güneşin gece batttıktan sonra burada yer altına girdiğine ve tanrı Xolotol tarafından korunduğuna inanıyordu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :