Aziz Haralambos'ta bir asır sonra ilk ayin

Aziz Haralambos'ta bir asır sonra ilk ayin

İzmir Çeşme'de bulunan ve Aziz Haralambos'un ismini taşıyan kilisede yapılan ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti

İZMİR (AA) - Fener Rum Patriği Bartholomeos, Hristiyanlarca kutsal sayılan Aziz Haralambos'un isim gününde Çeşme’de yapılan ayine katıldı.

Aziz Haralambos’un adını taşıyan ve halen kültür merkezi olarak kullanılan eski kilise binasında düzenlenen ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti. Ayine Patriğe eşlik eden Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Thedore Tsakiris, Syriza partisi Milletvekili Andreas Nichailidis, Sakız Adası Belediye Başkanı Manolis Vournos ve aynı adadan gelen 60’a yakın Yunanistan vatandaşı katıldı.

- Bir asır sonra ilk ayin

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin sonrası yaptığı açıklamada, Aziz Haralambos'un isim günü olan 10 Şubat'ta ayine izin veren yetkililere teşekkür ederek "Bugün burada bir asır sonra bu ayini gerçekleştiriyoruz. Bize verilen bu izin için tüm devlet makamlarımıza, hükümet temsilcilerimize ve emeği geçen herkese cemaat olarak, patrikhane olarak sonsuz şükranlarımızı arz ediyoruz" dedi.

Anadolu’nun, medeniyetlerin buluştuğu bir yer olduğunu vurgulayan Bartholomeos, şunları söyledi:

"Bugün Anadolu’daki kültür mirasımızı ziyaret edenler bütün dünyadan gelip bu eski medeniyetlere hayran kalıyorlar, Türk misafirperverliğine hayran kalıyorlar. Kendi memleketlerine her zaman çok iyi düşüncelerle dönüyorlar. Biz Rumlar bu topraklarda asırlar boyunca yaşadık ama ne yazık ki mübadele döneminde Yunanistan’daki Müslüman kardeşlerimiz evlerinden, barklarından olup buraya geldiler. Buradaki Rumlar da evlerinden, tarlalarından, kültür miraslarından mahrum kalıp Yunanistan’a göç etmeye mecbur kaldılar. Bugün iki ülke arasında dostluk ve işbirliği bağları bulunmaktadır. Bu ilişkiler önümüzdeki günlerde iki ülkenin başbakanlarının buluşması ile daha da geliştirilecek, çoğalacak ve bu iki ülke, ülkemizde ve dünyada huzur ve barış timsali olacaktır. Biz buradaki dostlarımıza bir kere daha teşekkür ediyoruz ve bugün kutladığımız Aziz Haralambos’un dualarına sığınarak hepinize uzun ömürler diliyoruz. İlgili makamlar izin verirse inşallah seneye 10 Şubat’ta bir kez daha gelmeyi umut ediyoruz.”


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :