Azerbaycanlı gaziye Türkiye'den düğün hediyesi

Azerbaycanlı gaziye Türkiye'den düğün hediyesi

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında geçen yıl çıkan çatışmada yaralandıktan sonra Türkiye'de tedavi edilen Azerbaycanlı er Askerov'a Cumhurbaşkanı Erdoğan beyaz eşya hediye etti

BAKÜ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında geçen yıl çıkan çatışmada yaralandıktan sonra Türkiye'de tedavi edilen, daha sonra döndüğü memleketinde evlenen Azerbaycanlı er Elvin Askerov'a beyaz eşya hediye etti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, AK Parti Ankara Mileltvekili Lütfiye Selva Çam ile Azerbaycanlı milletvekili Melahat İbrahimkızı TİKA Bakü Koordinatörlüğünde Türkiye'de tedavi edilen Azerbaycanlı gazi Askerov ve ailesiyle görüştü. Görüşmede genç çifte hediyeleri takdim edildi. 

Gazi Askerov ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada Türkiye devletine ve Türk yetkililere teşekkürlerini ileterek şunları söyledi:

"Beni iyileştirip vatanıma geri gönderdiler. Allah hepsinden razı olsun. Gökte Allah, yerde iki devletimiz. Benim için bu iki ülkenin hiçbir farkı yok. Türkiye'de yaşanan olaylardan haberim var. Allah şehitlerimize rahmet eylesin. Allah'ın yardımı ile her şey iyi olur ve adalet yerini bulur."

Melahat İbrahimkızı, Türkiye'deki terör olaylarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek şehit edilen Türk askerlerinin kendilerinin göz bebeği, Karabağ'da şehit ve gazi olan askerlerin de Türkiye için aziz olduğunu belirtti. 

İbrahimkızı, "Türk dünyasının gururu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kadar işinin arasında Elvin'i unutmaması ve onu düğünü nedeniyle kutlamasını hiçbir zaman unutmayacağız. Tüm şehit ve gaziler önünde baş eğiyorum. Umarım bir daha böyle olayla yaşamayız. Bayrağımız daim yükseklerde olsun" dedi. 

Milletvekili Lütfiye Selva Çam da Askerov'u sağlıklı görmenin kendisini son derece mutlu ettiğini kaydetti. Türkiye'de yaşanan terör olayları nedeniyle üzüntüsünü dile getiren ve şehitleri rahmetle andığını ifade eden Çam, Azerbaycanlıların da Türkiye'nin üzüntüsünü paylaştığını bildiğini kaydetti.

Çanakkale Savaşı'ndan şehit olan Azerbaycanlılardan ve Bakü'nün kurtuluşu için hayatlarını feda eden Osmanlı askerlerinden bahseden Çam, iki ülkenin barış ve huzur içerisinde yaşamasını temenni ettiklerini söyledi. 

Geçen yıl ağustos başlarında, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada 13 Azerbaycan askeri şehit olmuştu. Yaralanan askerlerden üçü ise TİKA aracılığıyla Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Türkiye'ye tedaviye gönderilmişti.

- Arıcılılara destek

TİKA Başkanı Çam, Azerbaycan ziyareti kapsamında TİKA'nın projelerine katılan Azerbaycanlı kurum ve kuruluş temsilcileriyle temaslarda bulundu.

Çam, ilk olarak Sumgayıt kentinde Azerbaycan Arıcılar Birliği üyeleriyle bir araya geldi. Görüşme sonrasında arıcılara TİKA tarafından 35 bal süzme makinesi hediye edildi. 

TİKA Başkanı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Azerbaycanlı arıcılarla simgesel bir proje gerçekleştirdiklerini, kadim tarihe sahip Kafkas arıcılarının tekrar etkin bir şekilde kendi soylarını korumak kaydıyla çok nitelikli balların üretilmesine yönelik projelerinin devam ettiğini bildirdi. 

Azerbaycan ve Türkiye devlet başkanlarının sık sık dile getirdiği "iki devlet, bir millet" ilkesi çerçevesinden çalışmalar yürüttüklerini belirten Çam, arıcılığın da bu çalışmalardan biri olduğunu ve bugüne kadar Azerbaycan'da  4 bin arı kovanı dağıttıklarını ifade etti. 

- "Azerbaycan'ın en büyük arıcılık projesi"

Azerbaycan Arıcılar Birliği Başkanı Şamil Guliyev ise TİKA ile yaklaşık 4 yıldır projeler gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda 500 arıcının eğitildiğini bildirdi.

Arıcılara TİKA tarafından çok sayıda araç ve gereç dağıtıldığını söyleyen Guliyev, "Bu proje Azerbaycan'da bugüne kadar yapılmış en büyük arıcılık projesidir. Bunun için TİKA'ya ve kardeş Türkiye'ye teşekkür ederiz" dedi. 

Çam ve beraberindekiler daha sonra TİKA'nın bebek ölümlerini azaltmak amacıyla gerçekleştirdiği "Hoşgeldin Bebek" projesi kapsamında düzenlenen eğitim programına katılan doktor, ebe ve hemşireleri ziyaret ederek bir süre sohbet etti.

TİKA heyeti, Türk hayırseverler tarafından kurulan bir vakfın desteklediği ve ihtiyaç sahibi öğrenciler için barınma hizmeti veren öğrenci yurdunu ziyaret etti. Ziyarette yurda öğrencilerin ulaşım hizmetinin sağlanması için TİKA tarafından minibüs hediye edildi. 

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı