Azerbaycan'da Ramazan bayramı kutlanıyor

Azerbaycan'da Ramazan bayramı kutlanıyor

Bakü'de bayram namazı kılmak için camileri dolduran binlerce Müslüman, İslam dünyasındaki şiddetin sona ermesi ve Filistin, Gazze, Suriye ve Irak halkı için dua etti

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'da binlerce Müslüman, bayram namazı kılmak için camilere akın etti.

Ülkenin dini konularda yetkili kurumu Kafkas Müslümanları İdaresinin (KMİ) yayımladığı fetva gereği bayrama bugün giren Azerbaycan'ın başkent Bakü'de halk Ejder Bey, Lezgi, Garaçukur, İlahiyat ve Taze Pir mescitlerinde namaz kıldı. 

Bakü'de bulunan Türk vatandaşlarının da tercih ettiği İlahiyat camisinde yaklaşık 10 bin kişi saf tutarken, cami içerisinde yer bulamayanlar namazlarını cami avlusunda kıldı.

İlahiyat Camisi'nde ve avlusunda yer bulamayan veya namaza yetişemeyenler için cami görevlileri bayram namazını yeniden kıldırdı.

Binlerce vatandaşın aynı anda saf tuttuğu camilerde namaz sonrasında ülkenin huzur ve refahı ve dünyanın diğer ülkelerinde sıkıntı içerisinde olan Müslümanlar için, özellikle Filistin, Gazze, Suriye ve Irak halkı için dua edildi.

Namaz sonrasında basın mensuplarına konuşan vatandaşlar, Ramazan ayını daha yaşadıkları için sevinçli olduklarını fakat Filistin'de, Gazze'de yaşananlar için üzüntü duyduklarını söyledi. 

Buruk bir bayram sevinci yaşadıklarını ifade eden Teymur Kadirov, Gazze halkına yapılan saldırılan bir an durdurulmasını ve zulme son verilmesini istediklerini kaydetti.

Hüseyin Sadıkov isimli bir başka vatandaş ise tüm dünya müslümanlarının bayramını kutlayarak, Suriye, Filistin gibi ülkelerde zulme maruz kalan kardeşleri için Cenab-ı Allah'tan yardım dilediklerini belirtti.

İslam dünyasındaki şiddetin sona ermesini istediklerini söyleyen Sadıkov, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ'ın işgalden kurtarılmasını ve bir sonraki bayram namazını Karabağ'da kılmayı arzu ettiğini ifade etti.

-Aliyev'den kutlama mesajı

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de bir mesaj yayımlayarak vatandaşların bayramını kutladı.

Mesajında, Ramazan Ayının insanlığı hayır yapmaya, birliğe, manevi kamilliy davet eden ve insan ruhunu saflaştıran bir ay olduğunu vurgulayan Aliyev, Ramazan bayramını her yıl devlet düzeyinde kutlandığını kaydetti. 

Sovyetler zamanında din ve vicdan özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara hatırlamada bulunan Aliyev, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Şimdi ülkemizde tüm halkların ve dinlerin temsilcileri istedikleri gibi ibadetlerini yapabiliyor ve bir aile gibi birlikte yaşıyor. Bu bizim en büyük servetlerimizden biridir. Merhamet, şefkat ve birlik sembolü olan Ramazan ayında inançlı vatandaşlarımızın tuttuğu oruçların, yaptıkları duaların Allah katında kabul olmasını diliyor, bir daha hepinizin bayramını kutluyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı