Azerbaycan ve Fas iş birliğini geliştirecek

Azerbaycan ve Fas iş birliğini geliştirecek

Fas Dışişleri Bakanı Bourita'nın Azerbaycan temasları kapsamında iki ülke arasında bazı anlaşmalar imzalandı- Bourita:- "Ekonomik ilişkilerimizin de siyasi ilişkilerimiz gibi güçlü olmasını istiyoruz. Bunun için yasal altyapı oluşturulmalı ve çeşitli anla

BAKÜ (AA) - Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile görüştü.

İkili ve heyetlerarası görüşmeler sonrasında Memmedyarov ve Bourita eş başkanlığında Azerbaycan-Fas Hükümetlerarası Ortak Komisyonun ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı sonrasında Memmedyarov ve Bourita, Hükümetlerarası Ortak Komisyonun toplantı protokolü ile Azerbaycan ve Fas hükümetleri arasında çifte vergilendirmenin kaldırılması, güvenlik ve suçlularla mücadele alanlarında anlaşmalara imza attı. Azerbaycan Demiryolları ile Fas Demiryolları ve Azerbaycan Devlet Deniz Akademisi ile Fas Deniz Araştırmaları Enstitüsü arasında niyet protokolleri de imzalandı.

Memmedyarov ve Bourita daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Memmedyarov, Azerbaycan ile Fas arasındaki diplomatik ilişkilerin 1992'de kurulduğunu hatırlatarak mevkidaşıyla ikili ilişkilerin geliştirilmesini müzakere ettiklerini bildirdi.

Azerbaycan ve Fas'ın uluslararası kuruluşlarda birbirini desteklediklerini söyleyen Memmedyarov, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iş forumu düzenleme kararı aldıklarını belirtti.

Enerji, ulaştırma ve tarım alanlarında iş birliğini geliştirmeyi konuştuklarını ifade eden Memmedyarov, özel sektörün de ilişkilerin gelişimine katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.

Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci konusunda mevkidaşını bilgilendirdiğini aktaran Memmedyarov, müzakerelerin 11 Nisan'da Azerbaycan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra devam ettirileceğini kaydetti.

Bourita, ziyaretinin siyasi istişarelerin devam ettirilmesine olanak sağladığını söyledi.

Her iki ülkenin de terörizme karşı mücadele, çağdaş İslam'ın geliştirilmesi ve İslamofobiye karşı mücadele konularında büyük tecrübeye sahip olduğunu belirten Bourita, "Siyasi istişarelerimizi devam ettirmeliyiz. Ekonomik ilişkilerimizin de siyasi ilişkilerimiz gibi güçlü olmasını istiyoruz. Bunun için yasal altyapı oluşturulmalı ve çeşitli anlaşmalar imzalanmalıdır. İş dünyası da bu sürece katılmalıdır." dedi.

Bakan Bourita, Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesinden yana olduklarını bildirdi.

Bourita, temasları kapsamında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından da kabul edildi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :