Azerbaycan milli şairi Ahmed Cevad İstanbul'da anıldı

Azerbaycan milli şairi Ahmed Cevad İstanbul'da anıldı

Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde Cevad'ın doğumunun 125. yılı dolayısıyla anma töreni düzenlendi

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan milli şairi Ahmed Cevad, doğumunun 125. yılında İstanbul'da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Dünya Karapapak Türkleri Birliğince Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde gazeteci Seyfullah Türksoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda konuşan gazeteci-yazar Sevil Nuriyeva, Ahmed Cevad’ın, vatan ve millet aşığı bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Cevad’ın, hem şair olarak hem de asker olarak dönemin jeostratejisini derinden idrak ettiğini, Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’daki milli mücadeleye katılıp savaştığını aktaran Nuriyeva, ünlü eseri "Çırpınırdı Karadeniz" şiirini, Kafkas İslam Ordusunun, Azerbaycan başta olmak üzere Kafkasya topraklarını Rus işgalinden kurtarmak için mücadele ettiği dönemde yazdığını anlattı.

Nuriyeva, Cevad'ın "Çırpınırdı Karadeniz" şiirini, Müslüman Kafkasya halklarının Rus işgalinden kurtulmak için Osmanlı askerlerini beklemesine bizzat şahit olarak yazdığını dile getirerek, "Hep vefalı Türk beklentisinin mevcudiyetine işaret eden bir şiirdir. Günümüzle kıyaslarsak Suriye’deki, Doğu Türkistan’daki, Kırım’daki, Irak’taki hep gözü yollarda kalan ve bizden olan akrabalarımızın bekleyişlerine çok benziyor. Biz, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'ne yapılan operasyonlarla günümüzde Türkiye’ye yapılan operasyonların aynı olduğunu görebiliyoruz. Ahmed Cevad’ı bu anlamda idrak ederek okumamız lazım. Ahmed Cevad'ı düşündüğümüz zaman, sadece çok büyük bir edebiyatçı ve fikir adamından bahsetmiyoruz ayrıca çok büyük bir jeostrateji okuyucusundan da bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Cevad'ın "Azerbaycan Milli Marşı"nda, Osmanlı Devleti için canını verecek kadar bağlılığının mesajını verdiğini dile getiren Nuriyeva, onun sadece edebiyatla değil, asker kimliği ile de Rus işgaline direndiğini ve Josef Stalin'in emriyle 1937 yılında idam edildiğini sözlerine ekledi.








AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :