Azerbaycan Cumhuriyet Günü kutlamaları

Azerbaycan Cumhuriyet Günü kutlamaları

Başbakan Yardımcısı Türkeş:- "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin devamı bakımından ülkemizin sorumluluğunun bilincindeyiz. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye de kararlıyız. Türk halkı iyi günde olduğu kadar kötü günde de Azerbaycanlı k

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin devamı bakımından ülkemizin sorumluluğunun bilincindeyiz. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye de kararlıyız. Türk halkı iyi günde olduğu kadar kötü günde de Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir." dedi.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliğinde, Cumhuriyet Günü resepsiyonu düzenlendi.

Azerbaycan'da 28 Mayıs 1918'de ilan edilen cumhuriyetin 98. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen resepsiyona, Türkeş ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov ile yabancı misyon şefleri katıldı.

İki ülke milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda konuşan Türkeş, Azerbaycan'ın gönüllerinde ve zihinlerinde ayrı bir yeri bulunduğunu söyledi.

Merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in "tek millet, iki devlet" ifadesinin, iki ülke arasındaki özel ilişkiyi en iyi tanımlayan cümlelerden biri olduğunu kaydeden Türkeş, Azerbaycan'ın 1918'den sonraki ikinci bağımsızlığına, Azerbaycan'dan sonra en çok sevinen ülkenin Türkiye'ye olduğunu dile getirdi.

Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk Türkiye'nin tanıdığını belirten Türkeş, 1991'deki bağımsızlığından sonra iki ülke arasında siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alandaki ilişkilerin süratle ilerlediğini vurguladı.

Türkeş, Türkiye'nin, Azerbaycan ile her alandaki ilişkileri geliştirme konusunda azimli olduğunu bildirdi.

Yukarı Karabağ temas hattı ve Ermenistan-Azerbaycan sınırının bazı bölgelerinde geçen ayın başlarında Ermenistan tarafının saldırısıyla başlayan çatışmaları Türkiye'nin yakından izlediğini anlatan Türkeş, kardeş Azerbaycan halkına her türlü desteğe hazır olunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bu tutumunu muhafaza ettiğini söyleyen Türkeş, "Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin devamı bakımından ülkemizin sorumluluğunun bilincindeyiz. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye de kararlıyız. Türk halkı iyi günde olduğu kadar kötü günde de Azerbaycanlı kardeşlerinin her daim yanında olmuştur, bundan sonra olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

- "Tek millet, iki devlet"

Büyükelçi Bağırov ise Türk ve İslam dünyasında 98 yıl önce Azerbaycan'da kurulan ilk demokratik cumhuriyetin, dönemin zorlu tarihi ve siyasi şartları sonucunda sadece 23 ay yaşadığını belirtti.

Bağımsızlığına 18 Ekim 1991'de yeniden kavuşan Azerbaycan'ın ilk yıllarının çok sancılı geçtiğini, genç cumhuriyetin iç çatışmalar ve dış tehditlerle yüzleştiğini anlatan Bağırov, yönetime Haydar Aliyev'in gelmesiyle bu tehlikelerin bertaraf edildiğini, başarılı iç ve dış politikalar sonucunda Azerbaycan'ın bağımsızlığının ebediyete kadar sarsılmaz şekilde sağlandığını dile getirdi.

Azerbaycan'ın, Türkiye ile ilişkilere her zaman önem verdiğini kaydeden Bağırov, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini Haydar Aliyev'in "bir millet, iki devlet" vizyonu çerçevesinde şekillendirdiğini vurguladı.

İki ülke arasında ekonomi, enerji, eğitim, askeri, kültür ve diğer alanlarda güçlenen ilişkilerin, stratejik müttefiklik düzeyine eriştiğine işaret eden Bağırov, şöyle konuştu:

"İki ülke arasında karşılıklı güven ve dayanışma temellerinde şekillenen Türkiye- Azerbaycan ilişkileri çok taraflı platformlarda başarılı şekilde devam ettirilmektedir. İki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel barış ve refahın sağlanmasına katkı sunmaktadır. Özellikle de Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ probleminin çözümü sürecinde Türkiye'nin uluslararası arenada sergilediği adil tutum ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün sağlanmasına yönelik yürüttüğü destek politikaları gerçek dayanışma örnekleridir."

- "Azerbaycan'ın eline diken batsa, Türkiye'nin yüreğine diken batar"

Resepsiyonda gazetecilerin soruların yanıtlayan Bakan Arslan da iki ülke arasındaki kardeşliğin herkes tarafından bilindiğini söyledi.

"Tek millet, iki devlet" anlayışından hareketle Azerbaycan'ın kuruluş yıl dönümünü önemsediklerini belirten Arslan, "Türkiye-Azerbaycan dostluğunu pekiştirecek Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun projesinin başından bu yana bürokrat olarak bulunuyordum. Projede hedefimiz, bu senenin sonunda tren yürütebilir hale gelmek ve 2017 başında da hizmete sokmak. Eminiz ki o proje de iki ülkenin dostluklarını pekiştiren diğer projeler gibi gerçekten ticari ve ekonomik olarak dostluğumuza çok katkı koyacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu ise Azerbaycan'ın milli gününde hatıralardan çıkarılmaması gereken noktaların olduğunu anlatarak, Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ topraklarındaki işgalinin kayıtsız ve şartsız son bulması için uluslararası tarafları göreve çağırdı.

Topçu, "Ermenistan'ın bu haksız işgal ve tecavüzünün bir an evvel kayıtsız şartsız son bulmasını istiyoruz. Tüm dünyaya şunu ilan ediyoruz. Azerbaycan'ın eline diken batsa, Türkiye'nin yüreğine diken batar." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :