Ayvayı Türkiye üretti, Hollanda ihraç etti

Ayvayı Türkiye üretti, Hollanda ihraç etti

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- "Ayva üretiminde dünya birincisi olan Türkiye, ihracatta birinciliği hiç üretimi olmayan Hollanda'ya kaptırdı"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayva üretiminde dünya birincisi olan Türkiye'nin, ihracatta birinciliği hiç üretimi olmayan Hollanda'ya kaptırdığını belirterek, "Türkiye dahil çeşitli ülkelerden ithal ettiği ayvayı, ambalajlayıp cazibe kazandırıp, pazarlama kanallarını da etkin olarak kullanarak yeniden ihraç eden Hollanda, ihracatta 5 yılın 4'ünde birinci oldu." ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünya ayva üretiminde Türkiye, Çin ve Özbekistan'ın ilk üç sırada yer aldığına ancak Türkiye hariç diğer üretici ülkelerin ayva ihracatında önemli pay elde edemediğine dikkati çekti.

Hollanda'nın ise hiç ayva üretmemesine rağmen ihracatta öne çıktığına işaret eden Bayraktar, "Ayvanın cefasını Türk, Çin, Özbek çiftçisi çekiyor, sefasını Hollanda sürüyor. Hiç ayva üretmeyen, Türkiye dahil çeşitli ülkelerden ithal ettiği ayvayı, ambalajlayıp cazibe kazandırıp, pazarlama kanallarını da etkin olarak kullanarak yeniden ihraç eden Hollanda, ihracatta 5 yılın 4'ünde birinci oldu. Türkiye, 2012-2016 döneminde sadece 2012'de ihracatta birinci sırayı aldı. Türkiye, 2012'de 8,7, 2013'te 11,7, 2014'te 10, 2015'te 10,7 milyon dolarlık ayva ihraç ederken, Hollanda'nın ihracatı, 2012'de 6,9, 2013'te 11,9, 2014'te 19,5, 2015'te 22,9, 2016'da 11,6 milyon doları buldu." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, 5 yıllık dönemde Türkiye, 54 bin 402 ton ayvayı kilogramı 90 centten ihraç edip 49 milyon 60 bin dolar elde ederken, Hollanda'nın 61 bin 162 ton ayvayı kilogramı 1 dolar 19 centte ihraç edip, 72,8 milyon dolar kazandığına işaret etti.

Sakarya'daki ayva üretim potansiyeline dikkati çeken Bayraktar, "Sakarya'da özellikle taban suyu yüksek arazilerde yetiştirilen ayva, kalite özellikleri ve lezzet açısından diğer ayva çeşitlerine göre çok daha üstün. Sakarya'da yetişen ayvanın ayırt edici özelliğiyle ön plana çıkması ve bulunduğu bölgeyle özdeşleşmesi nedeniyle coğrafi işaret tescilinin yapılması gerekir. Hollanda, Sakarya'da üretilen ayvanın kalitesini ve üstünlüğünü keşfetmiş ve son yıllarda ülkemizden ithal ettiği ayva miktarını artırmıştır." bilgisini paylaştı.

Bayraktar, üretimde dünya birincisi olan Türkiye'nin ihracatta da liderlik için pazarlama kanallarının etkin kullanması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Dünya pazarlarında daha fazla pay alabilmek için pazarın talep ettiği kalite ve standartta ürün üretilmeli. Modern kapama bahçelerinin sayısının artırılması gerekiyor. Bunun için kapama bahçe tesis desteğiyle üretici teşvik edilmeli, üretim artırılmalı. Bu artışın paralelinde depolamaya önem verilmeli, soğuk hava deposu yatırımları teşvik edilmeli. Tasnif ve paketlemenin yanında reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu olarak da değerlendirilerek ürüne katma değer kazandırılmalı ve ihracat payı ve değeri artırılmalıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :