Ayrılıkçı Donetsk’te liderlik kavgası başladı

Ayrılıkçı Donetsk’te liderlik kavgası başladı

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde, ülkenin başkanı Aleksandr Zaharçenço'nun bombalı saldırıyla...

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde, ülkenin başkanı Aleksandr Zaharçenço'nun bombalı saldırıyla öldürülmesinden sonra liderlik kavgası yaşanmaya başlandı.

Rusya basınında yer alan haberlere göre Donetsk'te geçtiğimiz hafta Cuma günü bir kafede otururken bombalı saldırıyla öldürülen Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandr Zaharçenko'nun yerine Dmitry Trapeznikov anayasaya göre atandı. Fakat Donetsk Halk Cumhuriyeti parlamentosu milletvekilleri karara itiraz etti. Yerel mahkemelere de başvuran parlamento vekilleri, yasalara göre devlet başkan yardımcısı görevinde bulunan Dmitry Trapeznikov'un değil Donetsk Halk Cumhuriyeti parlamentosu başkanı Denis Pusilin'in yeni devlet başkanı olması gerektiğini savundu.

Parlamentoda seçimler yapıldı

Donetsh Halk Cumhuriyeti parlamentosundaki vekiller arasında oylama yapıldı. Oylamada öldürülen Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandr Zaharçenko'nun yönetimine mecburi fesih onayı kararı alındı. Bunun ardından liderlik için adı geçen isimler üzerine oylama yapıldı. Rus basınının rakamlarını belirtmediği oylama sonucunda Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin yeni lideri Denis Pusilin oldu.

Aleksandr Zaharçenko, Denis Pusilin'i Ukrayna ve muhalifler arasında Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'te başlatılan barış görüşmelerinde temsilci olarak atamıştı. Evli ve 3 çocuk babası Pusilin yeni döneme kadar muhaliflerin yeni lideri olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı