Aynı ağaçta hem meyve hem de çiçek var

Aynı ağaçta hem meyve hem de çiçek var

Çankırı'da bazı elma ağaçlarının üzerinde meyve varken çiçek açması, görenleri şaşırtıyor- TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çankırı temsilcisi Bostan:- "Bitkilerin farklı koşullarda strese maruz kaldığında ya da standart koşulların dışında bir etki ile kar

ÇANKIRI (AA) - Çankırı'nın Yapraklı ilçesine bağlı Şeyhosman köyünde bulunan bazı elma ağaçları, hasat edilmeyi beklerken çiçek açtı. Havaların sıcak gitmesine bağlı olarak çiçek açtığı tahmin edilen ağaçların dallarında aynı anda elmanın da bulunması görenleri şaşırtan bir görüntü oluşturdu.

Köy sakinlerinden Hüseyin Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekli olduktan sonra köydeki babasından kalma arazileri ekmeye başladığını belirterek, "Emekli öğretmenim. Emekli olduktan sonra kendi arazimde çiftçilik yapıp çeşitli meyveler üretiyorum." dedi.

Değirmenci, daha önce meyve bulunan ağaçta çiçek açtığını hiç görmediğini böyle bir durumla ilk kez karşılaştığını ifade ederek, "67 yaşındayım, bugüne kadar böyle bir şeyle hiç karşılaşmadım. Aynı ağacın hem çiçeği hem de meyvesi var. Bu da Allah'ın bir takdiri olsa gerek. Bunun nasıl olduğunu bilmiyoruz. Bu durumun gelecek yıl verimi olumsuz etkileyeceğinden endişeleniyoruz" dedi.

Değirmenci, bölgede elma hasadının ekim ayında yapıldığını bildirerek, ilkbahar döneminde don vurduğu için verimin az olduğunu kaydetti.

- "Bu mevsimde çiçek açması gelecek yıl çiçek açmasını ya da meyve vermesini etkilemez"

Türk Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Çankırı temsilcisi İhsan Bostan ise Yapraklı ilçesinde bazı meyve ağaçlarının çiçek açtığını gördüklerini söyledi.

Bitkilerin farklı sebeplerle mevsim dışında çiçek açabileceğine dikkati çeken Bostan, şunları kaydetti:

"Bitkilerin farklı koşullarda strese maruz kaldığında ya da standart koşulların dışında bir etki ile karşılaştıklarında tekrar çiçek açtığı gözlemlenmektedir. Bunun sebebi aşırı sulama, aşırı sıcak, aşırı kuraklık, aşırı fosforlu gübreleme gibi etkenler olabilir. Yapraklı'da sıcaklığın normal seyrinin üzerinde devam etmesi nedeniyle ağaçların çiçek açtığını düşünüyoruz. Hava sıcaklığının sürmesi durumunda ikinci kez meyve de verebilirler ama bunlar randımanlı olmaz. Ağaçların bu mevsimde çiçek açıyor olması gelecek yıl çiçek açmasını ya da meyve vermesini ise etkilemez."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :