Ayhan: Konya evet diyor

Ayhan: Konya evet diyor

Milliyetçi Hareket Partisi Ar-Ge'den sorumlu Genel Başkan yardımcısı ve Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan Memleket'e konuştu.

MHP'nin Konya'daki toplantısı ve referandum sürecini M. Ali Elmacı'ya değerlendiren Emin Haluk Ayhan, "Konya evet diyor, Devlet için evet, milliyet için evet, cumhuriyet için evet diyoruz" dedi.

-Konya’yı nasıl buldunuz?

Konya’nın yüzü MHP’ye dönmüş vaziyette. Bu fevkalade iyi bir durum ve görünen o ki Konya evet diyor. Bana dönmüş vaziyette diyemeyeceğim çünkü ben Konya’dan evliyim dolayısıyla Konya’ya devamlı gidip geldiğimiz içi analiz etme şansımız oldu. Bizim camiamızın dışındaki arkadaşlarla devamlı görüşüyoruz. Biz, Konya’nın bize doğru döndüğünü hissettik. Hanımın memleketi de olduğu için eş dost akraba hep burada o yüzden Denizli'den daha fazla buradayım.

-Evet startı için neden Konya’yı setçiniz?  

Biz bu tür toplantılarımızı yılbaşında bir ilde veya Ankara'da bir yerde yapıyorduk. Bu seneki partimizin yoğunluğu ve genel başkanımızın yoğunluğu nedeniyle biraz daha ileri bir tarihe yani Şubat ayına ertelemek durumunda kaldık. Konya'nın seçilmesi ise, Türk tarihine baktığımızda Konya önemli yıllarda başkentlik yapmış bir            şehrimizdir. Konya’nın siyasi geçmişine bakarsak MHP açısından önemli bir şehirlerimizden biridir. Sadece tarihte değil şu anda da öyledir.

-Referandum sloganınız belli oldu mu?

Bu ülke için yeminimiz var vazgeçilmez. Milliyetçi hareket partisi ülkenin teminatıdır. Devlet için evet, milliyet için evet, cumhuriyet için evet diyoruz.” Bunun anlamı hakikaten büyük; bizim için devlet var, millet var, cumhuriyet var. Partimizin bu söylemleri bizim açımızdan gayet iyi gidiyor. MHP kararlarını sürekli değiştirmeyen bir partidir. Biz kararımızı verdik. Yönümüzü şimdi halka döndük, onların da bizlere evet cevabını vermeye başladılar.

-Konya’daki toplantıyı nasıl değerlendirmek lazım?

Aslına bakılırsa bu toplantıyı sadece referandum olarak değerlendirmemeliyiz. Ekonomi siyasi vb. alanlarda uzman arkadaşlarımız çalışma yaptılar. Bizim iki ilkemiz; biri milliyetçilik biri demokrasidir. Bence Türkiye'de korunması gereken milli birlik ve beraberlimizin devamlılığını sağlamaktır.  

-2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neden cumhurbaşkanının yanında olmadınız? Şimdi ne değişti de evet oyu veriyorsunuz?

Bu ifade aslında doğru bir ifade değil. Neden doğru bir ifade değil? Çünkü o zaman cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir sorun oldu.  Biz o gün için halkın bize verdiği yetki ile bir aday çıkardık ve adayımızı oyladık. O gün için MHP demedi ki; AK Parti'nin çıkardığı adaya oy vermeyeceğiz. Biz demedik ki; o gün seçimlere katılmayacağız. O gün bizim yaptığımız, sistemi çalıştırmaktı. Geçmişe dönüp baktığınızda ise bizim partimiz yaşanan tıkanıkları gidermiştir. Biz demokrasi işlemesi için yaptık. Milliyetçi Hareket Partisi vatandaşların kararıdır. Milletin kararı olan meclisten 'evet' kararı çıktı bizde 'evet' dedik. Dolayısıyla bizim programımızda bulunan sosyal, siyasi, ekonomik alanında uzlaşmanın iki temel dinamiği milliyetçilik ve demokrasinin devamlılığı ile milli birlik ve beraberlimizi sağlamamız gerekiyor.

-Milliyetçi Hareket Partisi bu konuda AK Parti ile bir pazarlığa girdi mi?

Yok, hayır yapmadık. Biz 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de CHP’den de hiç bir şey talep etmedik şimdi de aynı şekilde bir talebimiz yok. Biz, ülkenin demokratik tutumu için gerekli olanı yapıyor.  Bizim beyanımız açık ve net olarak tıkanıklığı gidermektir.  Biz tavrımızı demokrasiden yana kullanıyoruz. 15 Temmuz Türkiye için bir milattır. Herkes partisini savunur ama ülke elden gittikten sonra bunun hiçbir önemi yoktur.

-15 Temmuz gecesini ilk Devlet Bahçeli'den mi öğrendik?

Onunla ilgili açıklamayı sayın başkanımız yaptı. Bunun üstüne ben bir şey söyleyemem.

-Anayasa görüşmelerindeki olaylar hakkında neler düşünüyorsunuz?

Şimdi ben 4 yıldır milletvekilliği yapıyorum. Milletin mensubu olduğumuz yerde mecliste bu tür olayların yaşanması hiç hoş değil. Zaman zaman tartışmalar olabiliyor ama tasvip edilecek bir durum değil.  

 

-Anayasa değişikliğiyle ilgili bir komisyon kurdunuz mu?

Kamuoyunu bu konuda bilgilendirdik. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız bu konu ile ilgilenmesi için bir komisyon oluşturduk. Bu süreç dikkatli incelenmesi gereken bir süreç bir yandan da hızlı olunması gereken bir süreçtir. Bazen de zaman alabilecek bir süreçtir. 15 Temmuz'dan sonra oluşabilecek yeni sistemde de dikkatli olunmalıdır.

-16 Nisan referandum sonucu 'evet' çıkarsa Türkiye’nin ekonomisi düzelecek mi?

Ekonomik ve sosyal olayların akşamdan sabaha düzelmediğini görüyoruz.  Biz bu konulardaki problemleri söylemezsek değişmez. Ne gibi problemler var derseniz? Türkiye'de yatırım problemi var. Artık yılda birden fazla teşvik paketleri açıklanmaya başladı. Mesela Konya üreten bir ildi. Ayakkabı un vb. şeyleri Konya’dan alırdık.  Öncelikle vatandaşın sorunlarını gidermek gerekiyor. 2023 hedefinde 500 milyar dolar hedef koydular. Ama şu anda ihracat yapılamıyor.

-16 Nisan’da neden evet diyelim?

Ekonomi akşamdan sabaha değişmez bu bir süreç gerektirir. Siyasi istikrarı sağlarsanız yavaş yavaş çarklar dönmeye başlar ve değişme olur. Burada iki şey var; biri, "bu gün cebime ne girecek?" Diğeri ise "uzun zaman sonra cebime ne girecek?" düşüncesidir. Biz meydanlarda milli istikrarlığı anlatacağız. Anayasa değişikliği konusunda bu teklifi ilk genel başkanımız Devlet Bahçeli sundu. Partilerin beraber olarak maddelerin değişmesini teklif etti.

-18 yaşındaki bir genç bizi temsil edebilecek mi? İlk seçimlerde sembolik olarak bir 18 yaşında milletvekili adayı olacak mı?

Siz 18 yaşındaki bir kişiye "oy kullan" diyorsunuz. Yani, seni seçebileceğine inanıyorsun. Bunu diyebiliyorsan o insanın seçilebileceğine de inanmalısın ve güvenmelisin.  İlk seçimde MHP aday gösterir.

EMİN HALUK AYHAN KİMDİR?

14 Kasım 1957'de Denizli Güney'de doğdu. Baba adı Hüseyin Rifat, anne adı Sıdıka'dır.

Ekonomist; Ege Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Dokuz Eylül Üniversitesinde tamamladı. York Üniversitesinde Ekonomi ve Sağlık Ekonomisi, Colorado Ekonomi Enstitüsünde İnsan Kaynakları ve Risk Yönetimi, New York College of Insurance?ta Hayat ve Sağlık Sigortası eğitimi gördü.

DPT Planlama Uzmanı olarak kamu maliyesi, ödemeler dengesi, tarımsal destekleme alanlarında çalıştı. Sağlık Bakanı ve Başbakan Yardımcısı danışmanlıklarında bulundu. Özelleştirme İdaresinde Daire Başkanlığı; Şeker Kurulu, Türk Akreditasyon Kurulu, Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ, İGEME Yönetim Kurulu Üyeliği; İGEME Genel Sekreterliği, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcılığı ve Başbakanlık Konut Müsteşarlığı görevlerinde bulundu. MHP Genel Başkan Başdanışmanı, Genel Sekreter Yardımcısı ve Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Çeşitli konularda yayınlanmış yazı ve çalışmaları bulunmaktadır.

23 ve 24. Dönemde Denizli Milletvekili seçildi. Plan ve Bütçe Komisyonu; Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyeliği yaptı.

İngilizce bilen Ayhan, evli ve 2 çocuk babasıdır.

M. Ali Elmacı-Memleket