Aydınlar Ocağı’nda  türküler dile geldi

Aydınlar Ocağı’nda türküler dile geldi

Konya Aydınlar Ocağı, Konya müziğinin hâdimlerinden Şair ve Müzisyen Nuri Cennet’e doğumunun 75’inci ve sanat hayatının 60’ıncı yılı münasebetiyle Şükran Gecesi düzenleyerek büyük bir ahde vefa örneği gösterdi.

 İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen geceyi açış konuşmasında kültürel değerlerin önemine temas eden Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, bu değerlerin başında din, dil, edebiyat ve mûsıkînin geldiğini belirterek “Müslümanların dışındaki toplumlar için belki musiki dinden de önemli. 1492’le başlayan emperyalistler tüm dünyayı ele geçirdikleri zaman işgal etmedikleri bir Osmanlı coğrafyası kalmıştı. Güney Amerika’yı işgal eden batılılar, oradaki toplulukların dinlerini tamamen değiştirdiler. Hepsi Katolik oldu. Dillerini de unutturdular ve kendi dillerini öğrettiler. 200 milyonluk Brezilya 10 milyonluk Portekiz’in dilini konuşuyor.  Amerika’nın üçte biri İspanyolca konuşuyor. Cezayir Fransızca konuşuyor ve Hindistan ise İngilizce. Bu milletler yalnız mûsıkîlerini unutmadılar. Mûsıkîleri onları ayakta tuttu ve dinleri ile dillerini bilmeseler de ayrı bir millet olduklarının farkına vardılar. Latin Amerika’daki tüm ülkeler kendilerine geldiler. Mûsıkîyi küçümsememek, hafife almamak gerekir. Türkiye’de mûsıkîmiz yasaklandığı zaman kimler yaşattı, biliyor musunuz? Şarkılarımızı gazinolar, türkülerimizi Aleviler ve birde yerel mahallî sanatçılar. Konya’da da hiç yardım görmeden Konya türkülerini bu hale getiren Konya musikisinin duayeni Nuri Cennet ve saz arkadaşları kanunda Köksal Tosun ile udi Kemal Pekçağlar’a ve buraya kadar teşrif eden bütün dinleyicilere teşekkür ediyoruz” dedi.

Geceye damgasını ise, Kanûnî Köksal Tosun, Udî Kemal Pekçağlar eşliğinde 10 yıl aradan sonra en güzel Konya türkülerini söyleyen Nuri Cennet vurdu. İki saate yakın süren mûsıkî şöleninde dinleyiciler Konya türküleriyle coşarken Konya Aydınlar Ocağı’nın teşekkür plaketini ise,  Nuri Cennet’e Kılcı Nuri Efendi’nin torunu Muharrem Küçükiplikçi takdim etti. Diğer kitap hediyelerini ise eski Konya Milletvekilleri Musa Erarıcı ile Mustafa Kabakcı, Hafız Ali İnan verdiler. Nuri Cennet, kendisine verilen teşekkür plaketleri ve kitap hediyeleri ile Şükran Gecesi’nden dolayı Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü’ye teşekkür etti. Çok sayıda katılımcının Konya musikisine doyup güzel dakika ve saatler geçirdiği gece, toplu çekilen hatıra resmiyle son buldu. Ferit Hepokur – Memleket