Aydın'da ilk kestane borsaya teslim edildi

Aydın'da ilk kestane borsaya teslim edildi

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Bosnalı: - "İncirden sonra kestanenin uluslararası coğrafi işareti için de AB'ye başvurduk"

AYDIN  (AA) - Aydın'da hasadı yapılan sezonun ilk kestanesi, Aydın Ticaret Borsası tarafından 30 liralık sembolik fiyatla alındı.

Türkiye'deki üretiminin yüzde 33'ünün Aydın'dan sağlandığı kestanenin hasat dönemi nedeniyle, Aydın Ticaret Odasında tören düzenlendi.

Törende, ilk ürün 30 liralık sembolik fiyatla borsaya teslim edildi. 

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, kestanenin Aydın'ın en önemli ürünlerinden biri olduğunu, fakat merkezinin Aydın olarak bilinmediğini, Bursa kestanesi olarak hafızalarda kaldığını belirtti.

Kestane şekerinin yüzde 70'inin Aydın'dan Türkiye'ye dağıldığını vurgulayan Bosnalı, "Üç yıldır kestane üzerinde önemli çalışmalarımız oldu ve Türkiye için coğrafi işaretimiz alındı. İncirden sonra kestanenin uluslararası coğrafi işareti için de AB'ye başvurduk" dedi.

Aydın kestanesinin zarıyla diğer kestanelerden ayrıldığını ve bu özelliğiyle şekerlemede kullanılan en iyi cins olduğunu bildiren Bosnalı, ürüne sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

İlk ürünü satan üretici Sabahattin Metin ise bu sezon yağışlarla birlikte ürün rekoltesi ve kalitesinin iyi olduğunu ifade etti.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı