Ayakkabıcılık Mesleğinde 60 Yıl Buluşması yapıldı

Ayakkabıcılık Mesleğinde 60 Yıl Buluşması yapıldı

Ayakkabıcılar Odası tarafından düzenlenen “Ayakkabıcılık Mesleğinde 60. Yıl Buluşması “ Bera Otel’de büyük bir katılımla yapıldı.

Programa Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürses, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman ile sektör temsilcileri ve davetiler katıldı. Programda konuşan Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, “Konya'mızda Anadolu Selçuklu Devletinden itibaren başlayan Deri, Saraç ve Ayakkabı Sektörü, Ahiliğin Kurucusu ve kendiside derici olan Ahi Evran ile birlikte siz değerli ustalarımızın ve sizlerinde ustası olan büyüklerimizin öğretmiş olduğu mesleki bilgi ve tecrübeyle günümüze kadar gelmiştir ve bundan sonra da devam edecektir. Ahilik kültürüyle yetişmiş siz ve sizlerin ustalarının ahlaki ve sanat değerlerine bugün daha çok ihtiyacımız var ” dedi.

img-20161204-wa0003.jpg

KONYA’NIN AYAKKABI SEKTÖRÜ ANLATILDI

Halk arasında 'Pabucunu Dama Atmak’ deyiminin ayakkabıcılardan geldiğini  hatırlatan Uzman, şu şekilde konuştu: “Bu deyimin esası, topluma düzgün mal üretmeyip hatalı üretim yapan ve tüketiciyi kandıran esnafın bir nevi cezalandırılması anlamına gelmektedir. Konya Ayakkabı Sektörü 1970'lere kadar Kapu Camii civarı ve Bedesten'de hizmet etmiştir. Daha sonra gelişerek ve kısmen alet edevatların gelişmesiyle 1974 yılından 2003 yılına kadar Eski Ayakkabıcılar Sanayisinde hizmete devam edilmiştir. 1990'lı yıllarda sanayide yaşanan gelişme ve makineleşme, yeni işyerlerine ihtiyaç duyulmasını gerektirmiş ve bugünkü haliyle Ankara Yolu üzerindeki Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi oluşmuştur. Değişen teknolojiyle bugün için 100'ün üzerinde tam makineleşmiş fabrika, 200'ün üzerinde yarı makineleşmiş işletme ve 500 civarında da Atölye olmak üzere sektörüne ve Ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Bugünkü geldiğimiz noktada Türkiye'de ilk üçte yeralan sektörümüz Erkek ayakkabısı konusunda da ilklerde yer almaktadır. Ülkemizin önemli bir merkezi halindedir. Ayrıca kalite ve standardıyla ülkemizdeki tüm markalara fason üretim yaparken bir taraftan da İhracat yapmak için büyük gayret sarf etmektedir”

ayakabicilar-odasiii-(3).jpg

TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Başkan Uzman,  Küreselleşen dünyada rekabetin yerelden çıkıp dünya ile rekabet edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bugüne kadar sanat olarak baktığımız Ayakkabıcılık Sektörü, makine ve teknolojinin devreye girmesiyle bir sanayi olma zorunluluğu haline gelmiştir. Sizlerden öğrendiğimiz mesleki bilgi ve tecrübeyi meslek liseleri ve üniversitelere taşıma adına Konyamız'da sanayi sitemiz içerisinde örnek bir ayakkabıcılık meslek lisesi yapılmış, ve yine Türkiye'de ilk defa Konya Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda 2 yıllık Ayakkabıcılık bölümü açılarak sektöre hizmet etmektedir. İnşallah en kısa zamanda gerekli Öğretim üyelerinin bulunmasıyla 4 yıllık fakülte düzeyinde de Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirmek istiyoruz” dedi. Uzun konuşmasının devamında Sanayi sitesindeki Okulun kazandırılmasında ve Tarihi Kunduracılar içi ve Bedesten Projesini hayata geçirmesinden dolayı Başkan Akyürek’e teşekkür etti.

AYAKKABI MÜZESİNE DESTEK

img-20161204-wa0007.jpg

Aykent Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Ayakkabıcılık Meslek Lisesi içerisinde  bir Ayakkabıcılık Müzesi oluşturmayı düşündüklerini anlatan Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman ayakkabıcı ustalarından ellerinde bulunan ayakkabıcılıkla ilgili alet ve edvatların müzede sergilenmesi için teslim edilmesini istedi.  Uzman, “Müzede Hep birlikte kökleri Anadolu Selçuklu Devletinden günümüze kadar gelen bu sektörümüzün geçmişini de yaşatmak adına tarihi bir müzenin olmasının sektöre ayrıca bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Vefat eden Değerli eski Ustalarımıza Allahtan Rahmet, sizlere de hayırlı ömürler, sağlıklı huzur içerisinde yaşamanız temennisiyle, son zamanda birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyaç duyduğumuz” dedi.

ayakabicilar-odasiii-(2).jpg

AKYÜREK’TEN AYAKKABICILAR ÖVGÜ

Konya için ayakkabıcılığın önemine değinen Başkan Tahir Akyürek, Ayakkabıcılık Mesleğinde 60 Yıl Buluşması düzenleyenlerin kutlanması gerektiğine değinerek, “Böyle programlar hem sektör için hem de Konya ayakkabıcılığı için dayanışmayı da beraberinde getirir. Bunların yanında, Ecdatlarımızı hatırlamak ve mesleğin kıymetini anlamak da çok önemli.  Ayakkabıcılık sektörünün bazı sorunları var. Bunları biliyoruz ve birlikte çözüm için çalışmalar yapıyoruz. İyi sonuçları almak için gayret ediyoruz. Tekrar böyle günlerin 61. ve 62. Yıllarda da bir araya gelmeyi temenni ediyoruz” dedi.

ayakabicilar-odasiii-(9).jpg

KÜTÜKCÜ’DEN TAM DESTEK

Ayakkabıcık sektörünün Konya sanayisindeki yerine değinen KSO Başkanı Memiş Kütükcü, KSO olarak her zaman ayakkabıcılara destek olduklarını hatırlattı. Kütükçü konuşmasında Ayakkabıcılara verilen öneme değinerek,  “Ayakkabıcılar Odası ile sanayi sitesi kurma çalışmalarımız süratle devam ediyor. Dikey değil yatay bir şekilde devam ediyoruz. Ayakkabıcı esnafı ile ayakkabı kümelenmesi projesi başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz. Gelecek yıllarda bu projelerden iyi sonuçlar alacağımızı biliyoruz” dedi.

ayakabicilar-odasiii-(10).jpg

ÖZTÜRK, ODA BAŞKANINI KUTLADI

Daha sonra konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, programın Konya için çok önemli olduğunun altını çizerek, Başkan Hasan Uzman’ı Ayakkabıcılık Mesleğinde 60 Yıl Buluşması’nı düzenlediği için kutladı. Öztürk, “Böyle bir program düzenleyerek ecdatlarını hatırlaması gelecek içinde çok önemli bir adım oldu. bu buluşma programı ilerleyen yıllara taşınarak Konya’nın ayakkabıya verdiği değer de anlatılmış olacak.  Konya Ticaretinde ayakkabıcı esnafının getirisi son derece başarılı.  Ayakkabı sektörü ticaret hayatımıza büyük değerler katıyorlar kendilerini tekrar kutluyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ayakabicilar-odasiii-(7).jpg

GÜRSES:  İSTANBUL’DA YOK KONYA’DA VAR

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Süleyman Gürses, ayakkabıcı sektörünü buluşturan herhangi bir programın İstanbul’da düzenlenmediğini söyledi. Konya’nın ayakkabıya verdiği değerin bu programda daha da ön plana çıktığını söyleyen Gürses, “Daha önce İstanbul’da böyle bir organizeyi akıl edemedik. Hasan Başkanı burada kutlamak lazım. Konya ayakkabıcığı Türkiye’de örnek gösterilecek durumda. Ödül alanları ve düzenleyenleri tekrar kutluyor ve daha nice programlarda buluşmayı arzu ediyoruz” dedi. program sonunda protokol tarafından ayakkabıcılık sektöründe emeği geçenlere plaket verildi.  Ferit Hepokur – Memleket