Ayakkabı boyacılığından kültür elçiliğine

Ayakkabı boyacılığından kültür elçiliğine

Çocuk yaşlarda sokaklarda ayakkabı boyacılığı yapmaya başlayan Etiyopyalı Teni, yedi yılda biriktirdiği 300 dolarla restoran açtı- Zamanla işinde ilerleyen Teni, bugün başkentin en büyük restoranlarından birini işletiyor- Sahip olduğu işletmede ülke kültü

ADDİS ABABA (AA) - TUFAN AKTAŞ/ABEBECH TAMENE - Etiyopyalı Tenkir Teni, ayakkabı boyacılığı ile başladığı çalışma hayatını bugün başkentin en büyük restoranlarından birini işleterek sürdürüyor.

Başkent Addis Ababa'daki "Totot" restoranının sahibi 38 yaşındaki Teni, işletmesinde yansıttığı bölgeye özgü kültürel esintiler ve geleneksel mimariyle ülkeyi ziyaret eden yabancılar için adeta bir "kültür elçiliği" görevi üstleniyor.

Küçük yaşlarda geldiği şehirde yıllarca ayakkabı boyacılığı yapan ve kazandığı parayla küçük bir restoran açan Teni, bugün yüzden fazla çalışanın olduğu, başkentin en büyük restoranın sahibi.

- "Her gün 2 lira kazanıyordum"

Teni, AA muhabirine, ülkenin güneyinde bulunan Guragi kasabasında doğduğunu ve ilkokulu bitirdikten sonra çalışmak için şehre gitmeye karar verdiğini anlattı.

"Şehre gelirken yol param yoktu. Arkadaşlarım buraya gelebilmem için bana 10 Birr (1,5 lira) verdi." diyen Teni, daha sonra taksi şoförü olan amcasıyla yaşamaya başladığını dile getirdi.

"İletişim bakanlığı binasının önünde ayakkabı boyacılığı yapmaya ve akşam okuluna gitmeye başladım." ifadesini kullanan Teni, ayakkabı boyacılığı yaptığı yıllarda her gün yaklaşık 13 Birr (2 lira) kazandığını söyledi.

- Yedi yılda 300 dolar biriktirdi

Yedi yıl boyunca durmadan çalıştığını söyleyen Teni, "Yedi yılın sonunda biriktirebildiğim miktar ise yaklaşık 300 dolardı. Sonra bu parayla şehrin Abune Petros Meydanı'nda küçük bir restoran açtım." dedi.

Burada kazandığı parayla Totot restoranı açtığını kaydeden Teni, geride bıraktığı yaşantısı hakkında, "Çocukluğumdan bu yana başarılı olmanın hayallerini kuruyordum. Allah hayalimi gerçek kıldı." değerlendirmesinde bulundu.

Teni, "Ben Guragilerdenim. Guragiler her zaman çalışkanlıklarıyla tanınır. Ebeveynlerimiz ve büyüklerimiz her zaman çocuklara ve gençlere başarıları için dua eder. Şunu çok iyi biliyorum ki onların duası ve Allah'ın yardımı olmasa burada olamazdım." diye konuştu.

- "Her zaman işlerimi planlıyorum"

Bugüne kadar restoranında çok sayıda ünlü ismi ağırladığını belirten Teni, bunların arasında Hong Konglu oyuncu Jackie Chan'in de bulunduğunu söyledi.

Çalışırken zaman yönetimine çok dikkat ettiğinin altını çizen Teni, "Her zaman yapılması gereken işleri önceden planlarım." ifadesini kullandı.

Teni'nin restoranına bugün yaklaşık 1,5 milyon dolar paha biçiliyor.

Bambudan imal edilmiş çadır mimarisi, duvardaki objeleri ve yerel motiflerin işlendiği ahşap sandalyeleriyle ülke kültürünün izlerini taşıyan restoran, her gün ülkedeki yerli ve yabancı çok sayıda kişinin ziyaret ettiği mekanlardan biri olma özelliği taşıyor.

Birbirinden farklı yerel lezzetlerin müşterilere servis edildiği restoranda ayrıca her akşam geleneksel dans ve müzik gösterileri de icra ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :