Ayak sağlığına ne kadar önem veriyoruz?

Ayak sağlığına ne kadar önem veriyoruz?

Ayak Sağlığı Uzmanı Saliha Gündüz ile ayak bakımı ve sorunlarına daiar önemli başlıkları Memleket'e anlattı.

Ayak sağlığı ve bakımının önemine dikkat çeken Gündüz, dikkat edilmediği takdirde birçok hastalığın habercisi olabileceğini dile getirdi. Gündüz, kuaför ve güzellik merkezleri nasıl alışkanlık haline getirilip düzenli gidiliyorsa, ayak bakım merkezlerine de düzenli gidilmesi gerektiğini vurguladı. İşte ayak sağlığı ve bakımı ile ilgili merak ettikleriniz…

Sami Gediz: Birçok kadına örnek olacak iş hayatına geçiş serüveniniz var biraz bahsedebilir misiniz?

Saliha Gündüz: Çocukluğumda okumayı çok istemiştim. Fakat değişik sebeplerden dolayı mümkün olmadı. Evlenip çocuklar da büyüdükten sonra boş zamanım arttı. Geçmişte içimde kalan eğitim ve meslek sahibi olma isteğimi gerçekleştirme fırsatım doğdu. Orta ve liseyi dışardan tamamladım. Önce İstanbul'da Ayak Sağlığı kliniğinde daha sonra Almanya'da bulunan Podoloji Ayak Sağlığı okulunda mesleki eğitimlerimi aldım. Böylece bizim ülkemizde bu alanda eksik olan hizmeti vermeye başladım.4 yıldır bu mesleğe devam ediyorum halen yurtdışındaki kongre ve eğitim seminerlerine düzenli olarak katılıyorum.

img_1854.jpg

Sami Gediz: Neden ayak sağlığına yöneldiniz?

Saliha Gündüz: Ülkemizdeki ortopedi, cildiye ve diğer kliniklerde ayak sağlığı ve rahatsızlıklarıyla ilgili yeteri kadar zaman ayrılmamaktadır. Bu alan yurtdışında podoloji ayak sağlığı bilimi olarak hizmet vermektedir. Bu nedenle böyle bir açığa kapatmak ve toplum ihtiyacını yerine getirmek için ayak sağlığı hizmetlerine başladım.

Sami Gediz: Ayak bakımı neden önemli?

Saliha Gündüz: Ayak sağlığı vücut sağlığıdır. Ayak vücudun bütün yükünü taşıyor. Ayaklarımızın sağlıklı olması tüm vücudumuzun sağlıklı olmasını sağlar.

Sami Gediz: Ayak bakımımızda bizlere neler tavsiye edersiniz?

Saliha Gündüz: İnsanların berber, kuaför, güzellik salonlarına düzenli olarak gittikleri gibi ayak sağlığı merkezlerine de gitmeyi alışkanlık haline getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca kişilerin ayak tırnaklarını düz kesmesi, sıkı ve dar burunlu ayakkabılar giymemesi ve alınan ayakkabıların gerçek deri olması ayak sağlığımız açısından önemli noktalardır.

Sami Gediz: Tedavi ile ayak bakım sorunları tamamen ortadan kalkar mı bunun için bir yaş sınırı var mı?

Saliha Gündüz: Önemli düzeyde zaman aşımına uğramamış pek çok ayak ve tırnak rahatsızlıkları tümüyle düzeltilebilir. Her yaş grubunun kendine özgü tedavi yöntemleri vardır. Herhangi bir yaş sınırı yoktur.

Sami Gediz: Mesela bir hasta ayak muayenesi için merkezinize geldi. Sorunların tespiti için neler yapıyorsunuz?

Saliha Gündüz: Hastanın şikâyetini ve hastalığın hikâyesini dinleyerek hastayı muayene ediyoruz. Ayak analiz ve podoscanner cihazımız ile sorunları tespit ediyoruz.

img_1925.jpg

Sami Gediz: Genellikle bayanlarda ve erkeklerde aynı sorunlar mı görülüyor? Kadınlar en çok hangi sorunlarla size geliyor. Erkekler en çok hangi sorunlarla size geliyor?

Saliha Gündüz: Genel olarak bay bayan ve çocuklarda sorunlar aynı sıklıkla görülmektedir. Ayak ve tırnak rahatsızlıklarında cinsiyet farkı yoktur.

Sami Gediz: Ayak sağlığı deyince akla hangi hastalıklar geliyor.

Saliha Gündüz: Batık tırnak, mantar tırnak, siğil, nasır, diyabet ayak, çatlak topuk, topuk dikeni, halluks valgus, düztaban, içe ve dışa basma, el ve ayaklarda terleme, ayak kokusu, hamilelikte ayak bakımı, çocuktaki ayak sorunları başlıca karşılaşılan hastalıklardır.

Sami Gediz: Podimer'e sadece ayağında bir sorun olanlar mı gelmeli, muayene için gelebilir miyiz? Muayenede ücret alıyor musunuz?

Saliha Gündüz: Podimer'e sorunu olan veya olmayan herkes gelebilir. Muayenemiz ücretsizdir.

Sami Gediz: Sadece Konya'dan mı hastalarınız var diğer illerden de varsa hangi illerden geliyor?

Saliha Gündüz: Hayır. Konya'ya bağlı olan ilçeler ve tüm illerden hastalarımız vardır. Ayrıca internet ve televizyon bilgilendirmeleri sayesinde bizi izleyen yurtdışı vatandaşlarımız da gelmektedir.

img_1931.jpg

Sami Gediz: İnsanlar neden Podimer'i tercih etmeli? Diğer ayak sağlığı ve güzellik merkezlerinden farkınız nedir?

Saliha Gündüz: Bizim uyguladığımız yöntemler ülkemizde uygulanan metotlardan farklıdır. Podoloji biliminin Avrupa'da uyguladığı yöntemler uygulanır. Örneğin; batık tırnak genelde çekilirken Podimer'de ortodonti tel ile tırnağa tel takılarak tedavi edilir. Konya’da sadece bizde uygulanan lazer tedavisi ile siğil ve mantar tırnak tedavi edilir. Podimer’de hiçbir klinik ve hastanede olmayan ayak analiz cihazı ile ayak bası ve şekil bozuklukları, topuk dikeni gibi sorunlara kesin çözüm uygulanır. İtalyan doktorlarla beraber kişiye özel tabanlık, terlik ve ayakkabı yapılır.

Sami Gediz: Bildiğimiz kadarı ile sadece Ayak sağlığı hizmeti vermiyorsunuz başka hangi hizmetler var merkezinizde?

Saliha Gündüz: Podimer'deki diğer hizmetlerimiz; bay ve bayan lazer epilasyon, cilt bakımı, cilt leke tedavisi, dermapen, cilt ve saç mezoterapisi, botoks uygulamaları, ameliyatsız cilt germe(örümcek ağı uygulaması),detoks, ozon sauna, ozon saç terapi, bölgesel zayıflama, PRP cilt yenileme(gençlik aşısı)

Sami Gediz: Cilt bakımını hangi mevsimde yaptırmalıyız?

Saliha Gündüz: Cilt bakımı genellikle kış aylarında, güneşin etkisinin azaldığı dönemlerde yapılmalıdır.

Sami Gediz: Epilasyona erkeklerden de ilgi var mı? Erkek hastalara erkek uzman mı bakıyor?

Saliha Gündüz: Epilasyona erkeklerin ilgisi de yoğundur. Bay ve bayan uzmanlarımız vardır.

img_1942.jpg

Sami Gediz: Biraz ayak detoksundan bahseder misiniz? Kimler detoks yaptırmalı kimler yaptırmamalı?

Saliha Gündüz: Ayak detoksu, vücutta birikmiş olan toksin ve zararlı maddelerin iyon cihazı ile ayak ter bezlerinden dışarıya atılmasıdır. Yoğun çalışan insanlar, vücudunda şişlik ödem olanlar, kabızlık sıkıntısı çekenler, uyku problemi olanlar, metabolizması yavaşlamış kişiler ve sağlıklı kişiler detoks yaptırabilir. Kemoterapi hastaları, kalp pili kullananlar,6 yaşından küçük çocuklarda detoks uygulaması yapılamaz.