Avusturya'da "Pişmaniye" Festivali

Avusturya'da "Pişmaniye" Festivali

7. Uluslararası Pişmaniye Festivali Viyana'da sona erdi- Festivale gelenlere elle çekilen 500 kilogram İzmit pişmaniyesi dağıtıldı, mehter takımı konser verdi

VİYANA (AA) - Avusturya'nın başkenti Viyana'da, patenti alınarak tescillenen İzmit pişmaniyesinin tanıtımı amacıyla düzenlenen "7. Uluslararası Pişmaniye Festivali" sona erdi.

İzmit Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce de Bosna Herkes ve Makedonya Üsküp'te organize edilen festival, Viyana'nın 12. ve 22. bölgelerinde gerçekleştirildi. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Avusturya Türk İslam Birliği'nin (ATİB) desteği ile gerçekleştirilen festival kapsamında, patenti alınan İzmit pişmaniyesi, festival alanında elle çekilerek hazırlandı. Yaklaşık 500 kilogram pişmaniye burada yaşayan Türklere ve Viyanalılara dağıtıldı. Pişmaniyeyi ilk defa deneyen Viyanalılar, tadını çok beğendiklerini dile getirdi.

Pişmaniye festivalinde ayrıca İzmit Belediyesi Mehteran Takımı konser verdi. Burada yaşayan Türkler ve Viyanalılar mehter marşlarına alkışlarıyla eşlik etti. 

Özellikle Türklerin yoğun olarak yaşadığı 12. bölgedeki pişmaniye festivali ve mehter takımının konseri büyük ilgi gördü.

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Güray Oruç, Osmanlı saray mutfağının önde gelen tatlılarından olan pişmaniyeyi dünyaya tanıtmak ve pişmaniye üreticilerine uluslararası pazarlara açılmalarını sağlamak için böyle bir etkinlik düzenledikleri söyledi.

Viyana'da iki ayrı bölgede gerçekleştirdikleri festivalde yaklaşık 500 kilogram pişmaniyenin 5 bin kişiye dağıtıldığını kaydeden Oruç, pişmaniyeye ve mehter takımının seslendirdiği marşlara Türklerin ve yabancıların büyük ilgi gösterdiklerini, önümüzdeki yıl festivali Azebaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Oruç ve meclis üyelerinden oluşan heyet, Türkiye'nin Viyana Başkonsolosu Tayyar Kağan Atay ve ATİB Genel Başkanı ve Türkiye Din Hizmetleri Müşaviri Mehmet Fatih Karadaş'ı makamında ziyaret ederek, festivale desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Festivale Karadaş'ın yanı sıra ATİB Kültür, Sanat ve Eğitim İşleri Başkanı Halil Bulut, Türklere ait dernek ve STK'ların başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Viyana'da sona eren 7. Uluslararası Pişmaniye Festivali'nin 12 Haziran'da İzmit'te devam edeceği bildirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı