Avusturya'da Kurz - Nak-yeon görüşmesi

Avusturya'da Kurz - Nak-yeon görüşmesi

Başbakan Sebastian Kurz:- "(ABD ve Kuzey Kore arasında yapılacak görüşmenin iptal edilmesi) Umarız ki burada bir tehir söz konusudur ve buluşma daha sonra gerçekleşebilir"

VİYANA (AA) - Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ABD ve Kuzey Kore arasında yapılacak görüşmenin iptal edilmesinin çok üzücü olduğunu belirterek, "Umarız ki burada bir tehir söz konusudur ve buluşma daha sonra gerçekleşebilir." dedi.

Başbakan Kurz, resmi temaslarda bulunmak üzere Avusturya'da bulunan Güney Kore Başbakanı Lee Nak-yeon ile başkent Viyana'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Kurz, iki ülke arasındaki ilişkilerin gayet olumlu yönde ilerlediğine, özellikle ticari ilişkilerin çok iyi olduğuna dikkati çekerek, geçen yıl Avusturya'nın bu ülkeye yaptığı ihracatın yüzde 50'nin üzerinde arttığını kaydetti.

Kurz, Güney Kore'nin, Asya ülkeleri arasında Avusturya'nın ticari ortaklığı bulunan üçüncü büyük ülke olduğu bilgisini paylaşarak, Avusturya'nın 1 Haziran'da Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığını üstleneceğini, bu süreçte AB ile Asya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışacaklarını anlattı.

Görüşmede Kore Yarımadası'nda yaşanan siyasi gelişmelerin de ele alındığını belirten Kurz, özellikle ABD ve Kuzey Kore arasında yapılacak görüşmenin iptal edilmiş olmasının çok üzücü olduğunu söyledi. Kurz, "Umarız ki burada bir tehir söz konusudur ve buluşma daha sonra gerçekleşebilir." diye konuştu.

- Kore Yarımadası'nda barışa destek

Kurz, her zaman barış içinde birlikte yaşamanın mümkün olduğunu ifade ederek, "Kore yönetimleri arasında yürütülen nükleerden arınma çabaları ve Kore Yarımadası'nda barışın inşa edilmesi için atılan her türlü adımı destekliyoruz." dedi.

Güney Kore Başbakanı Nak-yeon da 14 yılın ardından ilk defa bir başbakanın ülkesinden Avusturya'ya ziyarette bulunduğunu belirterek, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 126 yıllık bir geçmişi bulunduğunu dile getirdi.

Nak-yeon, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gayet iyi olduğunu, hükümet olarak Kore'den bu ülkeye yatırım yapan iş adamlarını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Kore ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin görüşülen bir başka önemli konu olduğunun altını çizen Nak-yeon, Kore Yarımadası'nda Güney ve Kuzey Kore arasında başlatılan barış görüşmelerinin derinleştirilmesi için başta Avusturya olmak üzere AB’nin sağlayacağı katkıların çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Nak-yeon, daha sonra Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından kabul edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :