Avustralyalı Türkleri seçim heyecanı sardı

Avustralyalı Türkleri seçim heyecanı sardı

Avustralya'da yaşayan Türkler, Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için randevu alarak oy kullanacakları günü bekliyor

MELBOURNE (AA) - Avustralya’da yaşayan Türk vatandaşlarını 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde ilk kez oy kullanacak olmanın heyecanı sardı.

Avustralyalı Türkler, 31 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde oy kullanabilmek için sandık başına gidecek. İlk kez yapılacak oy kullanma işlemini kolaylaştırabilmek için ülkedeki başkonsolosluklar ve Türk temsilcilikleri çeşitli kentlerde bilgilendirme toplantıları düzenliyor. 

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) ilk kez uygulayacağı "randevu alarak oy kullanma yöntemi" nedeniyle yurt dışındaki Türk vatandaşları hangi gün oy kullanacaklarını YSK'nın internet sitesine girerek belirliyor.

Melbourne’de faaliyet gösteren Türklere ait camiler ve sivil toplum kuruluşları, bilgisayar ve internet kullanmakta zorluk çeken seçmenlerin YSK’nın internet sitesinden oy kullanma randevusu almalarına yardımcı olmak üzere gönüllü randevu merkezleri kurarak hizmet vermeye başladı.

Bu merkezlerden birinde çalışan gönüllülerden Ayşe Yazıcı Kıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının internet üzerinden randevu almakta zorluk çeken seçmenlere yardım sağlamak olduğunu söyledi. Kıroğlu, "Halkımızın bir kısmı bilgisayar ya da internet kullanmayı bilmiyor ve yurt dışındaki vatandaşlar için çok basamaklı bir oy kullanma sistemi getirilmiş durumda. Sadece gidip nüfus cüzdanınızla oy kullanmıyorsunuz. Bunun zor olduğunu fark ettik ve yardımcı olmak için arkadaşlarımız bilgisayarları ile hazır" dedi.

Kıroğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak vatandaşların oy verme merkezine kolay ulaşmalarını sağlamak için oy kullanma günlerinde ücretsiz otobüs seferleri düzenleyeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanını seçmek için ilk kez yurt dışında sandık başına gidecek Avustralyalı Türklerden Abdülkadir Ayan, Avustralya gibi uzak bir ülkede yaşamalarına rağmen Türkiye ile bağlarını hiçbir zaman zayıflatmadıklarını söyledi. Ayan, "Türkiye bizim vatanımız. Türkiye’de olan her şey bizi burada heyecanlandırıyor. Orada esen rüzgar bizi burada ya ferahlatıyor ya hastalandırıyor" diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı