Avustralyalı senatör Çin ile ilişkisi yüzünden istifa etti

Avustralyalı senatör Çin ile ilişkisi yüzünden istifa etti

MELBOURNE (AA) – Avustralya’da ana muhalefetteki İşçi Partisi Senatörü Sam Dastyari, Çin kaynaklı siyasi bağışlar ve bu ülke ile ilişkileri yüzünden...

MELBOURNE (AA) – Avustralya’da ana muhalefetteki İşçi Partisi Senatörü Sam Dastyari, Çin kaynaklı siyasi bağışlar ve bu ülke ile ilişkileri yüzünden oluşan baskılara dayanamayarak istifa ettiğini açıkladı.

Çinli iş adamı Huang Xiangmao’dan bağış kabul ettiği iddiaları ve Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki politikalarına destek veren konuşma kayıtlarının yayınlanmasının ardından geçen hafta İşçi Partisinin Senato'daki başkan yardımcılığı görevinden ayrılan Dastyari, artan baskıların partisine zarar vermemesi için senatörlükten istifa ettiğini bildirdi.

Dastrayi, Sydney’de düzenlediği basın toplantısında "Bugün, yaptığım iç muhasebenin ardından İşçi Partisine verebileceğim en iyi hizmetin 2018’de Federal Parlamento'ya geri dönmemek olduğuna karar verdim." diyerek istifasını ilan etti.

Sydney’deki ara seçimleri kazanma mücadelesi veren partisinin kendisi yüzünden yıpratılmasına izin vermeyeceğini belirten Senatör, ‘‘İşçi Partisi'ni seviyorum. Avustralya'nın İşçi Partisi hükümetine ihtiyacı olduğunu biliyorum. Kişisel durumumun bu ihtimali riske atmasına izin vermeyeceğim." ifadesini kullandı.

İşçi Partisi lideri Bill Shorten de Dastrayi'nin doğru karar verdiğini vurgulayarak, "Dastyari, iyi, saygın ve sadık bir Avustralyalı, etkili bir senatördür. Eminim ülkemize değerli katkılarda bulunmaya devam edecektir." diye konuştu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin Kingford Smith Senatörü olarak 2013'ten bu yana Federal Senato’da görev yapan 34 yaşındaki Dastyari hakkında ABD istihbaratı tarafından kaydedildiği ileri sürülen Çin’in politikalarına destek veren konuşmalar yayınlanmıştı. Bunun üzerine Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Dastyari’nin görevden alınması gerektiğini ifade etmişti.

İran kökenli Müslüman bir aileden gelen Dastyari, Avustralya’da İslam ve göçmen karşıtı Tek Ulus Partisinin görüşlerine karşı çıkarak aşırı sağcı ırkçı gruplara karşı verdiği mücadeleyle tanınıyordu.

Avustralya seçim yasalarına göre, istifa eden ya da görevden alınan senatörlerin yerine parti içinde yapılan seçimi kazananlar senatörlük görevini devam ettiriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :