Avustralya'da yeni terör yasası

Avustralya'da yeni terör yasası

Ülkede yeni tanıtılan yasaya göre, risk oluşturan terör suçlularının tutukluluk süresi cezaları bitse de uzatılabilecek

MELBOURNE (AA) - Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull tarafından basına tanıtılan yeni terörle mücadele yasa tasarısı, cezaları biten terör suçlularının tutukluluk süresinin uzatılmasını öngörüyor.

Başbakan Turnbull yaptığı basın açıklamasında, eyalet parti liderleriyle istişare sonrasında, terör suçlularının tekrar suç işlemelerine engel olmak amacıyla terörle mücadele yasalarının güçlendirilmesi ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Devletin, toplum güvenliğini korumak adına her türlü çalışmayı yürütmesi gerektiğini kaydeden Turnbull, "Orlando, Nice ve diğer terör saldırıları yanında, ülkemizde 2014 yılından bu yana yapılan 16 operasyonda tutuklanan 44 terör suçlusunun var olması, bir an bile bu gerçeğe kayıtsız kalamayacağımızı gösteriyor." diye konuştu.

Turnbull, yeni terör yasa tasarısının meclise sunulmak üzere son çalışmaların devam ettiğini, tasarıda, risk oluşturan suçluların durumlarının mahkeme gözetiminde periyodik olarak gözden geçirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Basın açıklamasına katılan Başsavcı George Brandis, yasa tasarısındaki değişikliğin "süresiz tutukluluk" yerine "tutukluluğun uzatılması" şeklinde olması gerektiğinde ısrarcı olduğunu kaydetti.

Tasarının yüksek risk teşkil eden bireylere yönelik olması gerektiğini söyleyen Brandis, "Cezası bitmek üzere olan suçluların, sağlık ekibi, psikolog ve mahkeme heyetleri gözetiminde, rehabilitasyon sürecinin sonuç vereceği belirli bir süreyi hedef alarak tutukluluğun uzatılmasına karar verilmeli." dedi.

Öte yandan, Yeni Güney Galler Sivil Özgürlükler Konseyi başkanı Stephen Blanks, ABC yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, hükümet yetkililerinin yeni yasa tasarısıyla ilgili yaptığı açıklamaları, "oylama taktiği" olarak değerlendirdi.

Blanks, "Söz konusu terör suçluların hepsi yeni mahkum edilmiş ve uzun yıllar hapiste kalacaklar hakkında konuşmak anlamsız ve hükümet üyelerinin kimlerden endişe duydukları konusunda bilgi verilmiyor." diye konuştu.

Avustralya, terörle mücadele yasaları çerçevesinde, daha önce vatandaşlarının, "meşru bir neden" olmadan Musul, Kuzey Irak ve Suriye'nin Rakka kentine yolculuğu yasaklamıştı.

Geçen aralık ayında parlamentoda onaylanan başka yasa da terör suçlamasıyla gözaltına alınan veya tutuklanan çifte vatandaşların vatandaşlıkların iptali öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :