Avustralya'da vatandaşlığa geçişi zorlaştıran tasarı reddedildi

Avustralya'da vatandaşlığa geçişi zorlaştıran tasarı reddedildi

MELBOURNE (AA) – Avustralya'da Senato, Federal Göç Bakanlığı tarafından hazırlanan ve vatandaşlığa geçişi zorlaştıran ‘‘Avustralya Vatandaşlık...

MELBOURNE (AA) – Avustralya'da Senato, Federal Göç Bakanlığı tarafından hazırlanan ve vatandaşlığa geçişi zorlaştıran ‘‘Avustralya Vatandaşlık Yasası Değişikliği’’ tasarısını reddetti.

Senato'da yapılan oturumda Avustralya’da daimi oturum elde edenlerin vatandaşlığa başvurma süresini 4 yıla çıkaran ve vatandaşlığa geçişin son aşaması olan İngilizce testini zorlaştırmayı öngören tasarı, muhalefet partilerinin yanı sıra bağımsız senatörlerin oylarıyla reddedildi.

Federal Göç Bakan Peter Dutton’un İngilizce dil düzeyi dahil tasarının tartışmalı bazı kısımlarını yumuşatmayı teklif ederek bağımsız senatörlerin desteğini alma çabaları da sonuçsuz kaldı.

Göç Bakanlığı yetkilileri, hükümetin vatandaşlığa geçişi zorlaştırmakta kararlı olduğunu ve tasarının yeniden Senato'nun gündemine getirileceğini açıkladı.

Muhalefet partileri ise tasarının reddedilmesini ‘‘zafer’’ olarak niteledi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin Gölge Vatandaşlık ve Çokkültürlük Bakanı Tony Burke, "Avustralya'ya bağlılık sözü veren ve vermek isteyen herkes için büyük bu bir zaferdir.” ifadelerini kullandı.

Hükümetin söz konusu tasarıyı tekrar Senato gündemine getirmeyi deneyeceğini belirten Burke, vatandaş olmak isteyenlere "Şimdi mevcut yasa uyarınca başvuruda bulunabilirsiniz.” önerisinde bulundu.

Nisan ayında Başbakan Malcolm Turnbull tarafından duyurulan tasarı, Avustralya vatandaşlığına geçişi nerdeyse imkansız hale getireceği gerekçesiyle muhalefet partileri ve kamuoyu tarafından tepki ile karşılanmıştı.

- Tartışmalı tasarı

Tasarıya göre, vatandaşlık testine girip üç kez başarısız olan kişinin tekrar sınava girebilmek için iki yıl beklemesi gerekiyor. Halihazırdaki yasalar, göçmenlere başarılı oluncaya kadar diledikleri süre içinde teste katılma olanağı tanıyor.

Tasarı, daimi oturma izni alanların vatandaşlığa başvuru süresinin bir yıldan 4 yıla çıkarılmasını ve bu kişilere akademik seviyede İngilizce dil testi uygulanmasını öngörüyordu.

Tasarı çerçevesinde vatandaşlığa başvuru hakkı elde edenlerden, okuma, yazma ve dinleme alanlarında daha zor bir İngilizce testine girmeleri, aynı zamanda Avustralya toplumuna entegre olduklarını göstermek için çalıştıklarına, bir kulübe üye olduklarına ve çocuklarının okula gittiğine dair belge göstermeleri isteniyordu.






AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :