Avustralya Uluslararası Havacılık Fuarı "Avalon Airshow"

Avustralya Uluslararası Havacılık Fuarı "Avalon Airshow"

Akrobasi uçaklarının gösterisi ilgiyle izlendi

MELBOURNE (AA) - Avustralya'nın Geelong kentinde düzenlenen Avustralya Uluslararası Havacılık Fuarı "Avalon Airshow"un son gününde sunulan akrobasi gösterisi heyecanla izlendi.

Fuar çerçevesinde düzenlenen akrobasi gösterisinin yapıldığı alanı ve fuar alanını dolduran on binlerce kişi, ateş topuna dönüşen patlamalar üzerinden hızla geçen akrobasi uçaklarını, savaş uçaklarının ses hızını aşarak yaptıkları hareketleri, helikopterlerin uyumlu manevralarını büyük ilgiyle izledi.

Fuarı gezen ziyaretçiler, savaş uçaklarından yolcu uçaklarına, özel jetlerden kurtarma uçaklarına, yangın söndürme uçaklarından helikopterlere, zırhlı araçlardan tanklara, savunma sanayisinden savaş teknolojilerine kadar ilgi duydukları alanlarda bilgi alma imkanına sahip oldu.

- Türkiye standı

Fuarda Türkiye'yi temsil eden Roketsan firması, ürettiği füzelerin tanıtımını yaptı. Standı ziyaret eden Avustralyalı Türklerden Şengül Ulusan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Roketsan’ı fuarda görmekten mutlu olduklarını belirtti. 

- Çanakkale Savaşı canlandırıldı

Fuarda ayrıca karşılıklı siperlerde çatışan temsili Avustralya ve Türk askerleri, Çanakkale Savaşı'nı canlandırdı.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı nedeniyle fuar alanında "Anzak Ruhunun 100. Yılı" temalı özel bir bölüm açıldı. Özel bölümde savaşa katılanlarla ilgili anıların yer aldığı panoların yanı sıra Avustralya'nın savaştığı ülkelerin bayraklarının asıldığı çadır müze kuruldu. Çadır müzede savaş dönemine ait silahlar, yöresel kıyafetler ve savaş döneminden kalma malzemeler sergilendi.

Canlandırmada, Türk bayrağı bulunan siperlere yerleşen temsili Türk askerleri ile Avustralyalılar makineli tüfek ve piyade tüfekleriyle dakikalarca çatıştı, yaralılar sedyelerle ilkyardım çadırlarına taşındı. Ziyaretçilere de bu sırada savaşla ilgili bilgi verildi.

- "Onurlu düşmanlarımız"

Avustralya askerini canlandıran Graham Savic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu savaşta çok sayıda kişinin öldüğüne işaret ederek Türk askerlerinden ve Atatürk’ten övgüyle söz etti. Savic, "Onlar bizim onurlu düşmanlarımız. Türkiye’ye gittim, oradaki savaş alanlarını gezdim. Atatürk gibi savaşta onurlu olanları da. Gerçekten onları (Anzakları) kendi evlatları gibi aldı, anıtın üzerinde de öyle yazıyor" dedi.

Türk askerini canlandıran Avustralyalı William Smith, "Mustafa Kemal Atatürk askerlerine 'Ben size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum' demiş çünkü başka çareleri yoktu, onlar topraklarını savunuyorlardı. O an savunmasalardı Avustralyalılar İstanbul’a kadar gidebilirdi" diye konuştu.

Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı nedeniyle Avustralya’nın birçok yerinde yıl içinde farklı etkinliklerin düzenlenmesi bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı