Avrupa'nın gıdası: Siyah havuç

Avrupa'nın gıdası: Siyah havuç

Ereğli’de yoğun olarak yetiştirilen, yıllık üretimi 120 bin tona yaklaşan ve doğal gıda boyası olarak da kullanılan siyah havuç İtalya, Danimarka, Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, ülkenin “tahıl ambarı” olarak bilinen Konya'da son yıllarda sebze ve meyveciliğe olan ilginin hızla arttığını belirtti. Yüzölçümü ve tarım alanlarıyla ülkede ilk sırada yer alan Konya'da farklı bitki türlerinin yetişmesine imkan veren bölgelere rastlamanın mümkün olduğunu ifade eden Alparslan, Ereğli'nin siyah havuca uygun ekolojik ortamı fazlasıyla sağlayan topraklara sahip olduğunu bildirdi. Alparslan, siyah havucun bölge ekonomisi açısından vazgeçilmez bir konuma sahip olduğunu, üreticinin can damarı olan havucun taze tüketim, şalgam suyu yapımı ve konserve sanayisinin yanında doğal gıda boyası ham maddesi olarak kullanıldığını belirtti. Ereğli'de yıllık yaklaşık 120 bin ton siyah havuç üretildiğini anlatan Alparslan, şunları kaydetti: “Üretilen siyah havuç yaklaşık 50 bin tonu ihraç edilmektedir. Son yıllarda ülkemizde ve Avrupa ülkelerinde gıda sanayinde ve kozmetik sanayinde kullanılan en verimli doğal gıda boyası olarak kullanılan siyah havuca rengini veren Antosiyanin maddesi hücre yaşlanmasını önlüyor. Bu yüzden kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri doğal gıda boyalarına yönelmekte ve bu da siyah havuca olan talebi artırmaktadır. Siyah havucu doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere İtalya, Danimarka, Fransa ve Almanya gibi birçok Avrupa ülkesine gönderiyoruz. Tabiri caiz ise Avrupa'nın gıdasını Ereğli'nin siyah havucu renklendiriyor.”

“TÜRKİYE'DE EN KALİTELİ SİYAH HAVUÇ, EREĞLİ'DE YETİŞİYOR”

Siyah havucunun, Ereğli'de yetişmesinde iklim etmenleri ve bitki örtüsünün önemli rol oynadığını anlatan Alparslan, Ereğli siyah havucunun diğer yöre havuçlarından ayırt edici özelliklerinin mevcut olduğunu vurguladı. Alparslan, doğal gıda boyası hammaddesi olarak koyu kırmızı meyvelerden yararlanan gıdacıların en iyi sonucu Ereğli'de yetişen siyah havuçtan almaya başladıklarını, coğrafyanın en kaliteli siyah havucunun topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması nedeniyle Ereğli'de yetiştiğini dile getirdi. Siyah havuca rengini veren Antosiyanin isimli maddenin renk vermesi ve bölgeye has olması, bölge adaptasyonunun yüksek olmasını sağladığını anlatan Alparslan, “Ereğli, siyah havucunun istediği uygun ekolojik ortamı fazlasıyla sağlamaktadır. Giresun'un fındığı, Rize'nin çayı, Bursa'nın şeftalisi bölgeler için ne anlam taşıyorsa bölgemiz için Ereğli'nin siyah havucu da aynı önem ve anlamı taşımaktadır.” dedi.