Avrupa’daki sığınmacı sorunu

Avrupa’daki sığınmacı sorunu

Bulgaristan İçişleri Bakanı Bıçvarova:- “Avrupa Birliği önemli bir sınav vermek zorunda: Bu yıl göçmen oranı AB'nin toplam nüfusunun yüzde 2’sine ulaşacak”- “Genç erkeklerin nüfusunun artışı bir kriz belirtisi olarak algılanır. Biz bu sinyali duymadık”

SOFYA (AA) – Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova, “Avrupa Birliği (AB) önemli bir sınav vermek zorunda. Bu yıl göçmen oranı AB nüfusunun yüzde 2’sine ulaşacak” dedi.

Bulgaristan Parlamentosunda düzenlenen, “Avrupa Birlik ve İşbirliğine Dayalı Demokratik Güvenlik” konulu uluslararası konferansta konuşan Bıçvarova Avrupa’ya sığınmacı ve göçmen akımını analiz etti.

Rumyana Bıçvarova, AB ülkelerinin parlamento dışişleri komisyon başkanlarının katılımı ile düzenlenen konferansta sığınmacı ve göçmen akımının azalmayacağı uyarısında bulundu.

Mevcut durumda AB'nin toplam nüfusunun yüzde 1,35’ine denk gelen sığınmacı ve göçmen sayısının 2016 sonuna dek yüzde 2’ye ulaşacağını söyleyen Bıçvarova, Avrupa’nın birçok yerinde insanların, alışık olmadıkları çok kültürlü ve çok dinli modellere alışmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Avrupa siyasi sisteminde yeni çıkarların belirleneceğini, milliyetçilik ve vatanseverlik akımlarının ise bunu bir siyasi alet olarak kullanmaya devam edeceğini belirten Bıçvarova, “Bizler artık sadece siyasi değil, toplumsal değerleri esas alan bir yanıt vermek zorundayız. Çünkü temel değerler sınavda sorgulanacak. Bir yandan güvenlik kuralları diğer yandan ise türlü grupların değerleri arasında seçim yapması gündeme getirilecek” ifadelerini kullandı.

- Genç erkek nüfusu

Bıçvarova, sosyolojik araştırmalara göre bir toplumda genç erkek nüfusunda ani artışın, “muhtemel bir sosyal veya siyasi bir krizin net uyarıcısı olduğunu” iddia etti.

İçişleri Bakanı, “Genç erkeklerin nüfusunun artışı bir kriz belirtisi olarak algılanır. Biz bu sinyali duymadık” dedi.

Avrupa'nın bu konuda vermesi gereken yanıtın sadece siyasi düzeyde kalmaması, temel değerler sistemini de içine alacak bir yanıt olması gerektiğini ifade eden Bıçvarova, Bulgaristan’a geçmiş dönemde gelen göçmen ve sığınmacıların yüzde 70’ini oluşturan Suriyelilerin artık yerini diğer ülkelerden gelenlere bıraktıkların kaydetti.

Bulgaristan’ın sınırı aşan sığınmacıların denetiminde sıkı kurallar uyguladığını anımsatan Bıçvarova şunları kaydetti:

“Biz kültürel, etnik ve dini sorunlar konusunda net bir çözüm getirme birikimine sahip değiliz. Önemli olan sorun şu ki, biz, bundan sonra bu insanlarla nasıl birlikte yaşayacağız? Bugüne dek böyle sunulan bir tartışmada kamuoyunda olumlu bir yaklaşımla karşılaşmadım. Olumlu düşünme zamanı gelmiştir, çünkü üzerimizde muazzam bir sorumluluk yükü var.”

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :