Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'a son günlerde yasa dışı yollardan girmeye çalışan 172 kişinin engellendiği açıklandı.Macaristan Ulusal Polis Merkezinden...

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan'a son günlerde yasa dışı yollardan girmeye çalışan 172 kişinin engellendiği açıklandı.

Macaristan Ulusal Polis Merkezinden yapılan açıklamada, 14 Ekim'de 50, 15 Ekim'de 49, 16 Ekim'de de 51 sığınmacının Macaristan-Sırbistan sınırında, 22'sinin ise diğer sınır bölgelerinde engellendiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, 3-9 Ekim tarihleri arasında 335, 10-16 Ekim tarihlerinde ise 317 sığınmacının ülkeye girişinin engellendiği ifade edildi.

Geçen yıl sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli güzergahlarından biri olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.

Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında, Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı. Macar hükümeti, sığınmacı krizi çerçevesinde Balkan ülkelerinde yaşanan belirsizlik dolayısıyla 9 Mart'ta sınırlardaki güvenlik önlemlerini artırıp ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmişti.

Ülkede ayrıca 3 Nisan'da sığınmacı girişinin engellenmesi için Sırbistan sınırındaki Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgeleri arasında yer alan, çeşitli su yolu ve sazlıklar dolayısıyla yürüyerek geçilmesi zor Kelebia'da da tel örgü çekilmeye başlanmıştı. Macar hükümeti, son olarak 5 Temmuz'da aldığı kararla Sırbistan ve Hırvatistan sınırı boyunca "derin sınır kontrolü" sistemini yürürlüğe koymuş, sınır bölgesindeki 8 kilometre içinde yakalanan sığınmacıların en yakın tel örgüde bulunan kapıya götürüleceğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :