Avrupa’daki sığınmacı krizi

Avrupa’daki sığınmacı krizi

Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni'deki kamptan tahliye edilen sığınmacılar, yeni hayat şartlarına hem fiziksel hem de psikolojik olarak alışmaya çalışıyor

EVZONİ (AA) - Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni'deki kamptan tahliye edilen ve ülkenin kuzeyinde bulunan kamplara yerleşmek istemeyen sığınmacılar, yeni hayat şartlarına hem fiziksel hem de psikolojik olarak alışmaya çalışıyor.

Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan yaklaşık 54 bin sığınmacı, Yunanistan'ın Selanik şehrine kadar çeşitli benzin istasyonlarında kurulmuş kamplarda sınırların açılması için bekleyişlerini sürdürüyor.

İdomeni'den yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Evzoni kasabasında kurulan kampta kalan yaklaşık 500 sığınmacı ve göçmen, içinde bulundukları ağır yaşam koşullarının bazı zamanlarda aralarında tartışmaya neden olduğunu anlattı.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Evzoni Koordinatörü Katy Athersuch, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İdomeni’deki sığınmacıların tahliyesini "ani bir karar" şeklinde değerlendirerek, "Sığınmacılar, gelecek günlerin ne getireceğinden endişeli. Bu nedenle İdomeni'ye en yakın kamplara yerleşiyorlar." dedi.

Sığınmacıların uzun süre küçük çadırlarda kalmasının psikolojik problemlere neden olabileceğini savunan Athersuch, kötü yaşam koşullarının özellikle çocuklarda travmaya yol açabileceğini söyledi.

- "İdomeni, çok daha iyiydi"

Kampa iki gün önce gelen Suriyeli sığınmacı Mahmud Osman da İdomeni'de yaklaşık iki ay kaldığını belirterek, "İdomeni, buradan çok daha iyiydi. Bu kampta kavga ediliyor. Çocuk, kadın, yaşlılar var. Şartlar psikolojimizi bozdu." ifadelerini kullandı.

Diğer kamplardaki yaşam şartlarının "anlatıldığı gibi olmadığını" savunan Osman, yeniden sınıra yakın kampa döndüğünü söyledi.

Iraklı Mansur Bardeniyi ise Evzoni'deki kampa üç gün önce geldiğini belirterek, ‘’İdomeni kalabalıktı ama burasından daha iyiydi. Buradaki çadırlar daha küçük, bir kez yemek geliyor ve çok az banyo var." diye konuştu.

Ülkenin kuzeyinde bulunan kamplara yerleştirilen sığınmacıların sürekli polis ve asker gözetiminde olduğunu anlatan Bardeniyi, bu nedenle de Evzoni'deki kampa geldiğini kaydetti.

Bölgede görev yapan uluslararası kurum temsilcileri de İdomeni'deki kampın tahliye edilmesinin çözüm olmadığını ifade ederek, sığınmacıların yolculuklarına devam etmesi ve sınırların açılması gerektiğini vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :