Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avusturyalı piskopos, kilise arazisi üzerine sığınmacıları engellemek amacıyla tel örgü çekilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı

VİYANA (AA) - Avusturyalı piskopos, kilise arazisi üzerine sığınmacıları engellemek amacıyla tel örgü çekilmesine karşı çıktı.

Avusturya medyasında yer alan haberde, hükümetin, Macaristan sınırındaki Moschendorf sınır kapısı yakınlarına haziran ayında tamamlanmak üzere tel örgü çekmek istediği ve söz konusu tel örgünün bölgede kilisenin sahibi olduğu topraklardan geçeceği bildirildi.

Burgenland eyaletinin başkenti Eisenstadt'ın piskoposu Aegidius Zsifkokvics, yaptığı açıklamada, sığınmacıların engelenmesi için tel örgü çekilmesinin Papa Franciscus'un verdiği mesajlara aykırı olduğunu belirterek, tel örgünün kendi topraklarında yapılmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Zsifkokvics, geçen yıl Nickelsdorf sınır kapısından 6 hafta içinde 200 bin insanın giriş yaptığını ve kilisede binlerce aileye, çocuklara, yaşlı ve hasta insanlara yardım ettiklerini hatırlattı.

Kilise toprakları üzerinde tel örgü çekilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Zsifkokvics, "Bugünkü problemleri çözmek için onların kökenlerine bakmaya ve onlara çare bulmaya ihtiyacımız var, organize insan kaçakçılığını durdurmaya, Avrupa silahlarının satışını durdurmaya ihtiyacımız var. Savaşı durdurmalı ve Ortadoğu'daki istikrarsızlığa çare aramalıyız. Afrika'nın ham maddelerinin ve Avrupalı firmalar tarafından tarımının sömürülmesini durdurmalıyız" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl Balkan rotası üzerinden yaklaşık 90 bin iltica başvurusu alan Avusturya, bu yıl sadece 37 bin 500 iltica başvurusu kabul edeceğini açıklamış ve İtalya sınırı başta olmak üzere Macaristan ve Slovenya'dan sığınmacı gelmesi olasılığına karşı sınırlara tel örgü çekerek tedbirlerini artıracağını duyurmuştu.

Havaların ısınmasıyla sığınmacı akınının yeniden artacağını düşünen Avusturya hükümeti, bu kapsamda Macaristan ve İtalya sınırını tel örgülerle kapatmak istiyor.

Öte yandan Avrupalı bazı siyasetçiler, dini gerekçelerle sığınmacıların engellenmesini savunuyor. Özellikle Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Polonya, sığınmacıların kabul edilmesine Avrupa'nın dini ve kültürel yapısını bozacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :