Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev:-“Yüz binlerce insan Avrupa’nın eşiğinde beklerken, siyasi partiler insanların korkularından kar sağlamaya çalışıyorlar”-“Avrupa’da nefret dolu söylemler, ırkçılık, popülizm ve saldırgan milliyetçilik yine baş gösteriy

SOFYA (AA) – Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, “Yüz binlerce insan Avrupa’nın eşiğinde beklerken siyasi partiler insanların korkularından kar sağlamaya çalışıyorlar” dedi.

Başkent Sofya’da düzenlenen Avrupa’da Yeni Ortaklık ve Komşuluk Vizyonları konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Plevneliev, Birleşmiş Milletler’in (BM) dünya çapında krizleri önceden tahmin edebilecek bir sistem oluşturması önerisinde bulundu.

Avrupa ülkelerinin sığınmacılara karşı tepkilerini ve önlerine kurulan engelleri eleştiren Plevleniev, “Yüz binlerce insan Avrupa’nın eşiğinde beklerken siyasi partiler insanların korkularından kar sağlamaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Avrupa’da nefret dolu söylemler, ırkçılık, popülizm ve saldırgan milliyetçiliğin yeniden baş gösterdiğini söyleyen Plevneliev, "Bütün bu tehditler aslında içinde yaşadığımız ulusal sınırları aşarak hepimizi daha kararlı, dünya çaplı önlemler almamızı çağırır. Artık sonuçları ile değil, krizlerin nedenleri ile mücadele etmenin zamanı gelmiştir. Her bir krizin bir de başlangıcı var ve o anda birileri yasaların üstünlüğünü ve insan haklarını çiğnediyse, kim oldukları belirlenebilir. Avrupa’daki entegrasyon süreci hızlandırılmalıdır” diye konuştu.

Hiçbir ülkenin terörizm, ekonomik istikrarsızlık ve göç gibi çağdaş tehditler ile tek başına başarılı mücadele veremeyeceğine işaret eden Plevneliev, şunları kaydetti: 

“Bugünlerde artık yeni kurulan her bir duvar, iç sınırlarının tel örgülü karşılıklı ablukaları ve sığınmacılara karşı kullanılan basınçlı su topları ile Avrupa Birliği (AB) aslında kendi oluşturduğu kurallarına karşı geliyor. AB kendine karşı çıkıyor.”

-Ukrayna krizi

Konuşmasında Ukrayna krizine de değinen Plevneliev, Ukrayna-Rusya cepheleşmesi sonucu dünyadaki yeni ortamı “soğuk barış” olarak niteledi.

Rusya’nın tavrını sert bir dille eleştiren Plevneliev, bu ülkenin aslında 19. yüzyılına yakışır bir etki yaratma politikası uygulamaya çalıştığına vurgu yaptı.

Buna benzer politikaların sonucu Avrupa’da daha önce iki dünya savaşının patlak verdiğini anımsatan Plevneliev, “Tarihten biliriz ki Avrupa, en kolay yoldan Balkanlar üzerinden istikrarsızlaştırılır. Bundan sonra bağımsız devletlerin siyasi çıkarlar uğruna kuşatılmasına izin veremeyiz. Moskova Balkanlar’ı kendi siyasi çıkarlarının merkezinde konuşlandırmaya çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yarın da devam edecek konferansa Makedonya Cumhurbaşkanı George İvanov, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Mladen İvaniç’in yanı sıra Balkanlar’dan birçok eski cumhurbaşkanı, başbakan, dışişleri bakanı ve çok sayıda üst düzey diplomat da katılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı