Avrupa'daki kaçak göçmen krizi

Avrupa'daki kaçak göçmen krizi

Rusya Devlet Başkanı Putin:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa'daki kaçak göçmen sorununun kendileri için "beklenen bir gelişme" olduğunu belirterek Rusya'nın bu konuda birçok kez uyarılarda bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın Vladivastok şehrinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, Bodrum'da kaçakları taşıyan botun batması sonucu cesedi kıyıya vuran 2 yaşındaki Aylan ile 3 yaşındaki Galip’in dünyayı sarsan fotoğraflarıyla gündeme oturan Avrupa'daki göçmen sorunuyla ilgili bir soruya cevap verdi. 

Putin, "Bu, bizim için beklenen bir gelişmeydi. Batılı ortaklarımızın, Müslüman dünyası bölgelerinde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da hala uygulanmaya devam eden yanlış dış politikayı sürdürmeleri durumunda büyük ölçekli sorunlar olacağını daha önce söylemiştik" dedi. 

Bu politikanın ne olduğuna açıklık getiren Putin, "Bu yanlış politika ne midir? Bölgenin tarihi, kültürel, dini ve milli özelliklerini hesaba katmadan kendi standartlarını empoze etmektir" ifadesini kullandı. 

- Suriye krizi

Putin, Suriye'de insanların Esed rejiminden değil, terör örgütü DAEŞ'ten kaçtığını ileri sürdü.

Suriye krizine farklı yaklaşımlar olduğunu hatırlatan Putin, "Suriye'de insanlar Beşşar Esed rejiminden kaçmıyor, Suriye ve Irak topraklarının önemli bir kısmını ele geçiren DAEŞ'ten kaçıyor" diye konuştu. 

Putin, Rusya'nın DAEŞ'le mücadele için kurulacak bir koalisyonda askeri operasyona hazır olup olmadığı yönündeki bir soruya, "Moskova'nın katılımını konuşmak için erken olduğu" cevabını verdi. 

ABD'nin DAEŞ'e karşı yürüttüğü hava operasyonlarını "düşük etkili" olarak nitelendiren Putin, "Ama bizim bunu yapmaya hazır olup olmadığımızı konuşmak için erken. Biz zaten Suriye'ye ekipman ve askeri eğitim olarak ciddi destek sağlıyoruz" ifadesini kullandı.

Putin, bu konuda Suriye yönetimi ve diğer bölge ülkeleriyle görüşeceklerini belirterek kendisinin uluslararası terörle mücadele koalisyonu kurulması konusunu ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün liderleriyle görüştüğünü aktardı.

Putin ayrıca Suriye ile daha önce imzalanan anlaşmaların yerine getirildiğini söyledi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı