Avrupa'daki göçmen krizi

Avrupa'daki göçmen krizi

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini:

LÜKSEMBURG (AA) - AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB ülkeleri 60 bin sığınmacıyı kabul konusunda bile bir anlaşmaya varamazken Türkiye'nin 2 milyon sığınmacıyı kabul ettiğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Mogherini ve Lüksemburg Dışişleri, Avrupa, Göç ve İltica Bakanı Jean Asselborn, Lüksemburg'da 2 gün süren AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenlediler.

Birkaç ay önce İtalya, Yunanistan ve Malta gibi ülkeleri etkileyen sığınmacı krizinin, şimdi Macaristan, Avusturya ve Almanya'ya sıçradığına dikkati çeken Mogherini, ileride bu krizin diğer başka üye ülkeleri de etkisi altına alabileceğini belirtti. 

Konunun AB'nin geleceği için çok önemli olduğuna işaret eden Mogherini, üye ülkelerin birbirini suçlamadan, işbirliğini güçlendirmeleri gerektiğini söyledi. 

Dramatik bir olayla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Mogherini, bu soruna çözüm bulabilmek için bu krizi psikolojik ve politik olarak kabullenmeleri gerektiğini dile getirdi.

AB için birlik içinde karar alma ve bu kararları uygulama zamanı olduğunu vurgulayan Mogherini, "Biz Avrupa Komisyonu tarafından başlangıç olarak önerilen 60 bin sığınmacı konusunda bile bir anlaşmaya varamazken Türkiye'nin 2 milyon sığınmacı kabul ettiğini unutmamalıyız" dedi.   

AB'nin, göç sorununun başından sonuna kadar bütün aşamalarına müdahil olması gerektiğine işaret eden Mogherini, Suriye ve Libya gibi ülkelerdeki barış çabalarını desteklemeleri gerektiğini kaydetti.

- Avrupa'ya gidenlerin yüzde 46'sı Suriyeli

Lüksemburg Dışişleri, Avrupa, Göç ve İltica Bakanı Asselborn, sığınmacı sorunuyla mücadelede yükün paylaşılmasının önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin bütün dünyada en çok sığınmacıyı topraklarında barındıran ülke olduğunu söyleyen Asselborn, "Türkiye'ye sığınmacıların kabulü konusunda ders vermemiz mümkün değil. Türkiye'nin çabalarına mali ve siyasi destek vermeliyiz" dedi.

Avrupa'ya gelen sığınmacılarla ilgili BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinden aldığı bilgileri basın mensuplarıyla paylaşan Asselborn, gelen yaklaşık 300 bin sığınmacının yüzde 46'sının Suriyeli, yüzde 12'sinin Afganistanlı olduğunu ve bunları Eritrelilerin izlediğini kaydetti. 

Sığınmacı krizinin çözümü için Almanya, Fransa ve Avusturya sığınmacıların adil bir şekilde üye ülkelere dağıtılmasını öngören zorunlu kota planını savunurken plana karşı çıkan Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya, sığınmacı kamplarının bulunduğu Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak gibi ülkelere finansal ve maddi yardım yapılmasını istiyor.

AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantılarında herhangi bir resmi karar alınmadan taraf ülkeler arasında gündemdeki konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunuluyor. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu da 2 gün süren toplantılara katıldı.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı