Avrupa'daki göçmen krizi

Avrupa'daki göçmen krizi

İngiltere'nin daha fazla Suriyeliye kapılarını açması için başlatılan kampanyaya destek verenlerin sayısı 280 bini aştı

Bodrum'da 3 yaşındaki Suriyeli çocuğun sahile vuran cansız bedenine ilişkin fotoğrafın dün tüm dünyayı sarsmasıyla başlatılan ve daha fazla Suriyelinin İngiltere'ye alınması için İngiliz hükümetine çağrıda bulunulan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı giderek artıyor.

Katie Whyte isimli 36 yaşındaki İngiliz vatandaşının dün Suriyeli çocuğun sahildeki fotoğrafından etkilenerek başlattığı ve İngiliz parlamentosunun internet sayfasında yer alan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı 280 bini geçti.

"Daha fazla sığınmacı kabul edin ve Birleşik Krallık'taki mültecilere desteği artırın" başlıklı imza kampanyasına yaklaşık 24 saat içinde 281 bin 623 kişi imza attı.

İngiliz hükümeti, parlamentonun sayfasında yer alan ve 10 bin kişinin imzasını alan kampanyalara cevap vermekle yükümlü. Bu nedenle Whyte'in kampanyasına İngiliz hükümetinin üç gün içinde cevap vermesi gerekiyor.

Ayrıca, yine parlamentonun sayfasında yer alan ve sadece İngiliz vatandaşları ile İngiltere'de ikamet edenlerin destek verebildiği imza kampanyalarının 100 binden fazla kişi tarafından desteklenmesi halinde konunun parlamentonun gündemine taşınıp taşınamayacağı değerlendirmeye alınıyor. Kampanyayla hükümete yapılan çağrıya İngiliz yetkililerden henüz bir yanıt gelmedi.

- Başka kampanyalar başlatıldı -

İngiltere genelinde bunun dışında da sığınmacılar için çok sayıda kampanya başlatıldı.

İngiliz siyasetine yöne veren isimler de dahil olmak üzere on binlerce kişinin imza attığı "Sığınmacılar hoş gelsin" başlıklı bir başka kampanya Independent gazetesi tarafından yürütülüyor. 

Independent'ın kampanyasına destek veren 30 binden fazla isim arasında İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı Nicola Sturgeon, İngiltere'de 7 Mayıs'ta yapılan genel seçimler sonrası parti liderliğinden istifa eden Ed Miliband'ın yerine İşçi Partisi'nde genel başkanlık için yarışan isimlerden Jeremy Corbyn, eski İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Londra Belediye Başkanlığı için yarışan isimlerden milletvekilleri Tessa Jowell, Sadiq Khan ve Caroline Lucas bulunuyor.

- Sosyal medyada mesaj bombardımanı

İngiliz halkı da sosyal paylaşım siteleri üzerinden İngiliz yetkilileri "Sığınmacılar hoş gelsin" etiketleriyle mesaj bombardımanına tutuyor. 

İngiliz hükümetinin, Avrupa'daki göçmen krizine ilişkin sessiz duruşunu eleştirenlerden David Miliband, Twitter hesabından "İngiltere, ülkeye bir metro trenine sığacak kadar sığınmacı kabul etti" mesajını yazdı.

 İngiltere Başbakan David Cameron, dün ve özellikle bugün Bodrum'da çekilen fotoğrafın İngiltere gündeminde geniş yankı bulmasının ardından gelen İngiltere'nin kaçak göçmen krizine çözüm kapsamında daha aktif rol alması çağrılarının baskısı altındaydı. Cameron, bugün yaptığı açıklamada, İngiltere'nin "ahlaki sorumluluklarını yerine getireceğini", ülkesinin daha fazla sığınmacıya kapılarını açacağını söylemiş ancak buna ilişkin herhangi bir rakam vermemişti.

İngiltere, 2014 yılının başında Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmuştu. İngiltere, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yürüttüğü "Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme" programı çerçevesinde, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma muhtaç kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilerin ülkeye girişine öncelik veriyor. İngiltere, bu program çerçevesinde çerçevesinde Ocak 2014-Ağustos 2014 döneminde zor durumda ve savunmasız olan sadece 216 Suriye vatandaşını topraklarına kabul etti.

İngiltere İçişleri Bakanlığı ise yerleştirme programından bağımsız olarak Suriye krizinin başlangıcından bu yana yaklaşık 5 bin Suriyelinin İngiltere'ye iltica başvurusunun kabul edildiğini bildirmişti.

 İçişleri Bakanı Theresa May, 2014 yılının başında Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmasına karşın bu yaz başında yaptığı bir açıklamada, Akdeniz'de kurtarılan kaçak göçmenlerin AB ülkeleri arasındaki eşit şekilde dağıtılması önerisine katılmadığını, bunun daha fazla kişiyi tehlike yolculuklara çıkmaya teşvik edeceğini savunmuştu.

AB içişleri bakanlarının geçen ay üzerinde uzlaştığı, uluslararası korumaya ihtiyaç duyan çoğunluğu Suriyeli göçmenlerin AB ülkelerine dağıtılması planına göre, İngiltere'nin 2 bin 200 göçmene kapılarını açması kararlaştırılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı