Avrupa'da yıllık enflasyon eylülde yükseldi

Avrupa'da yıllık enflasyon eylülde yükseldi

Yıllık enflasyon eylül ayında Avro Bölgesi’nde ve AB’de yüzde 0,4 arttı-10 ülkede negatif yıllık enflasyon belirlenirken, enflasyon verisi ECB'nin hedeflediği seviyenin altında kalmaya devam etti

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesi’nde ve Avrupa Birliğinde (AB) yıllık enflasyon, eylülde ayında yüzde 0,4 artış kaydetti.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı nihai verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyon eylül ayında yüzde 0,4 olarak ölçüldü. Piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşen yıllık enflasyon, ağustos ayında ise yüzde 0,2 yükselmişti.

Avro Bölgesi’ndeki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, eylülde enflasyona yukarı yönlü en fazla etki restoran ile kafelerden geldi. Bunu kiralar ve tütün ürünleri izlerken, otomotiv yakıtı, gaz ve kalorifer yakıtı yıllık enflasyona en fazla aşağı yönlü etkiyi yaptı.

Tek Para Birliğinde eylülde nihai çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,8 arttı.


-10 ülkede negatif yıllık enflasyon belirlendi


28 üyeli AB’de ise yıllık enflasyon eylülde yüzde 0,4 olarak ölçüldü.

AB’de eylülde 10 ülkede negatif yıllık enflasyon belirlenirken, en düşük yıllık enflasyon eksi 1,1’le Bulgaristan, yüzde eksi 0,7 ile Hırvatistan ve yüzde eksi 0,5’le de Slovakya'da gözlendi. AB’de bu dönemde en yüksek yıllık enflasyona sahip ülkeler yüzde 1,8 ile Belçika, yüzde 1,7 ile Estonya ve yüzde 1,1’le Avusturya olarak kaydedildi.

Bir önceki ayla kıyaslandığında AB’de eylül ayında yıllık enflasyon 9 ülkede azalırken, 16 ülkede arttı ve 2 ülkede değişmedi.

Öte yandan, enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :