Avrupa’da en düşük genç işsizlik Almanya'da

Avrupa’da en düşük genç işsizlik Almanya'da

Avrupa'nın lokomotif ekonomisi Almanya, 2016 yılı Mart verilerine göre bölgede en düşük genç işsizlik oranı sıralamasında ilk sırada yer aldı- Türkiye, genç işsizlikte birçok AB ülkesinden daha iyi performans gösterdi

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya, sağlam ekonomik dinamikleri ve yüksek dış ticaret hacminin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında sahip olduğu en düşük genç işsizlik oranıyla da dikkati çekiyor.

ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers'ın 2008 yılında iflasını açıklamasıyla başlayan ve tüm dünyayı etkileyen küresel ekonomik krizin üzerinden 8 yıl geçmesinin ardından Avrupa ülkelerindeki genç işsizlik oranı (25 yaş altı) hala sorun teşkil ediyor.

AA muhabirinin, Avrupa İstatistik Ofisinden (Eurostat) derlediği verilere göre, 2008 yılında AB'de yüzde 15,9 olan genç işsizlik, 2016 yılının Mart ayında yüzde 19,1 olarak ölçüldü.

Avrupa'nın lokomotif ekonomisi Almanya, yüksek ihracat rakamlarının ve gelişmiş teknolojisinin yanı sıra AB ülkeleri arasında sahip olduğu en düşük genç işsizlik oranıyla da öne çıktı.

Almanya'da 2008'de yüzde 10,4 olan genç işsizlerin oranı, 2009 yılında artsa da daha sonraki yıllarda azalma eğilimine girerek sürekli azalış kaydetti. Ülkedeki genç işsiz oranı, bu yılın mart ayında yüzde 6,9’a indi. Almanya, en son yayımlanan 2016 yılı Mart verilerine göre bölgede en düşük genç işsizlik oranı sıralamasında ilk sırayı aldı. Almanya'yı yüzde 9,8’le Hollanda ve Malta izledi.

Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinden Fransa'da ise bu oran, 2008 yılındaki yüzde 19 seviyesinden bu yılın mart ayında yüzde 24’e yükseldi. Aynı dönemde İtalya’da genç işsizlik yüzde 21,2’den yüzde 36,7’ye, İspanya’da yüzde 24,5’ten yüzde 45,5’e çıktı.

AB'de en yüksek genç işsizlik ise yüzde 51,9’la Yunanistan’da (Ocak 2015 verisi) kaydedildi. Yunanistan'ın ardından yüzde 45,5’le İspanya, yüzde 39’la Hırvatistan ve yüzde 36,7 ile de İtalya geldi.


- Türkiye, birçok AB ülkesinden daha iyi performans gösterdi

Türkiye'de ise genç işsizlik 2008 yılında yüzde 18,5 iken, Eurostat'ta Türkiye için son verilerin bulunduğu 2016 yılı Ocak ayında yüzde 17,8'e geriledi.

Türkiye böylece AB ülkelerinin en önemli sorunlarından olan genç işsizlikte, AB ortalamasından ve aralarında Fransa, İtalya ve İspanya'nın da bulunduğu birçok AB üyesi ülkeden daha iyi performans gösterdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :