Avrupa şirketleri Trump'ın Küba kararından endişeli

Avrupa şirketleri Trump'ın Küba kararından endişeli

Avrupa Birliği'nin Küba'daki Daimi Temsilcisi Alberto Navarro, ABD vatandaşlarının devrimden sonra el konulan varlıklarını işleten şirketleri dava etmesine yönelik yasağın kaldırılmasının Küba'daki Avrupalı şirketlerde kaygıya yol açtığını söyledi

HAVANA (AA) - Avrupa Birliği'nin (AB) Küba'daki Daimi Temsilcisi Alberto Navarro, Washington yönetiminin "ABD vatandaşlarının Küba'da 1959 yılındaki devrimin ardından ellerinden alınan mal varlıklarını işleten yabancı firmaları dava etmesine izin verme" kararının Avrupalı şirketlerde kaygı oluşturduğunu belirtti.

Büyükelçi Navarro, Trump'ın Küba'da iş yapan şirketlerle ilgili attığı adımın "Avrupalı şirketlerde büyük kaygıya yol açtığını" ifade etti.

Küba'da 20, 30 yıldır iş yapan Avrupalı iş insanları olduğunu ifade eden Navarro, "Bu kişiler ticareti, turizmi, uluslararası finans ilişkilerini geliştirmek için yıllardır Küba'ya yatırım yapıyorlar. Ve birçoğu bana daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını söylüyor." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 17 Nisan'da yaptığı açıklamada, Küba'da 1959'da yapılan devrimin ardından ülkedeki Amerikalıların elinden alınan mal varlıklarını işleten yabancı firmaların dava edilmesinin önündeki yasağın 2 Mayıs'tan itibaren kaldırılacağını açıklamıştı.

Yasağın kaldırılmasıyla Küba'da o dönemde ABD'lilerin elindeki mal varlıklarını alıp işleten çoğu Avrupalı çok sayıda yabancı firmaya karşı onlarca dava açılabileceği ve milyarlarca dolarlık tazminatların gündeme gelebileceği bildirildi.

ABD Kongresi'nde 1996'da kabul edilen Helms-Burton yasası, Amerikalılara Fidel Castro'nun yönetimi devralmasının ardından el konularak millileştirilen ve çoğu Avrupalı şirketler tarafından işletilen firmalar için dava açabilmelerine olanak sağlıyordu, ancak dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'dan bu yana, başkanlar, Küba ile gelecekte varılabilecek olası uzlaşmaya engel teşkil edeceği gerekçesiyle bu kanunu uygulamaya koymuyordu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :