Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Gücü

Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Gücü

AB ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Gücü Türkiye-Bulgaristan sınırında faaliyete geçti- Bulgaristan Başbakanı Borisov:- “Türkiye Avrupa’nın stratejik ortağı olmaya devam etmeli”

SOFYA (AA)- Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Sınır ve Sahil Koruma Gücü, Türkiye-Bulgaristan sınırında Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı’nda düzenlenen resmi törenle faaliyete geçti.

Kapıkule’nin karşısında bulunan Kapitan Andreevo Gümrük Kapısı’ndaki törende konuşan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ''Türkiye, Avrupa’nın stratejik ortağı olmaya devam etmeli.” dedi.

Bir yıl önce böyle bir gelişmenin düşünülemeyecek kadar büyük bir hayal görüldüğünü belirten Borisov, “Biz, daha o zamanlarda AB’nin tüm dış sınırlarının kapatılmasının şart olduğunu söylemiştik. Sadece Bulgaristan-Türkiye, Yunanistan-Türkiye veya İtalya’nın değil, tüm sınırlar kapatılmalıydı.” dedi.

Borisov, AB ve Türkiye arasındaki, sığınmacılar konusunda varılan anlaşmanın yürürlükte kalması gerektiğini de vurguladı.

Türkiye güvenlik güçlerinin bu konuda etkin çalıştığını kaydeden Borisov, sınıra 45-50 kilometre mesafede 2-3 milyon sığınmacı yaşadığına dikkati çekti.

Müslümanlara karşı söylemlerde bulunanları eleştiren Borisov, “AB’den daha mükemmel yaşama yeri yok. AB’den kanıtlanmış daha başarılı bir yönetim modeli de yoktur.” ifadesini kullandı.

Borisov, sığınmacı akınının durdurulmasının tek yolunun, Rusya ile ABD’nin anlaşmaya varması olduğunu belirterek, “En kötü barış bile bu insanların evlerine dönüşüne yardım edebilir.” dedi.

Komutanlığını AB Dış Sınırları Koruma ve Güvenlik Dairesi Frontex'in Müdürü Fabrice Leggeri’nin üstleneceği gücün personel, teknik donanım ve eğitimli köpekleri de tanıtıldı.

Göç, içişleri ve vatandaşlıktan sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Dimitris Avramopoulos ise AB üyesi bir ülkenin "dış kapısı"nın, tüm ülkelerin ortak "dış kapısı" olduğunu ifade ederek, bölgedeki ülkeler ile iş birliğinin önemine dikkati çekti. Avramopoulos, yeni gücün geniş yetki sahibi olduğunu ve geniş bölgesel iş birliği içinde faaliyet göstereceğini kaydetti.

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Rumyana Bıçvarova ise AB Sınır ve Sahil Koruma Gücü’nün, Avrupa’nın güvenliğinin sağlanması ve dış sınırlarının korunması açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Törene, Edirne Valisi Günay Özdemir ve beraberindeki heyet de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :