Avrupa Ligi'nde İtalya üstünlüğü

Avrupa Ligi'nde İtalya üstünlüğü

- İstanbul'da düzenlenecek Dörtlü Final'le şampiyonun belli olacağı THY Avrupa Ligi'nde İtalyan ekipleri 13 kez mutlu sona ulaştı- Dörtlü Final'de bu sezon Real Madrid ile yer alan İspanyollar, 12 kezle ikinci sırada bulunuyor- Yunan takımları, ligde 9 ke


İSTANBUL (AA) - ERCAN ÇAKAR - İstanbul'da 19-21 Mayıs'ta düzenlenecek Dörtlü Final organizasyonuyla şampiyonun belli olacağı THY Avrupa Ligi'nde kupayı en fazla İtalyan ekipleri kazandı.

İlk kez 1958 yılında oynanmaya başlayan Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki 1 numaralı organizasyonunda şu ana kadar 12 ülkeden 20 takım şampiyonluk yaşadı.

Avrupa Ligi'nde İtalyan ekipleri 13 kezle kupayı en çok kazanan takımlar olma başarısı gösterdi. İtalya'dan Varese 5, EA7 Emporio Armani Milano 3, Bologna ve Cantu ikişer, Virtus Roma da bir kez kupayı müzelerine götürdü.

Ligde en son 2001'de Bologna ile şampiyonluk sevinci yaşayan İtalya, 16 yıldır şampiyonluğa hasret kaldı.

İtalyanlar ayrıca son 6 sezondur Dörtlü Final'de de yer alamıyor. Kupada en son 2011 yılında Barcelona'da yapılan Dörtlü Final organizasyonunda mücadele eden İtalyan temsilcisi Montepaschi Siena, sezonu üçüncü bitirmişti.


- İspanyol takımları 12 kez şampiyon oldu


Dörtlü Final'de bu sezon da Real Madrid ile yer alan İspanyollar, 12 şampiyonlukla ikinci sırada bulunuyor.

İspanya'dan Real Madrid 9 kezle kupayı en fazla kazanan takım olma unvanını taşıyor.

Ayrıca bu ülkeden Barcelona 2, Joventut Badalona da bir kez mutlu sona ulaştı.


- Kupa 9 kez Yunanistan'a gitti


Yunan takımları, THY Avrupa Ligi'nde 9 kez şampiyon olma başarısı gösterdi.

Bu ülkeden Panathinaikos 6, İstanbul'daki Dörtlü Final'de mücadele edecek Olympiakos da 3 kez kupanın sahibi oldu.


- Diğer şampiyonlar


Rusya'dan CSKA Moskova 7, İsrail'den Maccabi Tel Aviv de 6 kez kupayı kazandı.

Hırvatistan'dan Split 3, Cibona da 2 kez ligi şampiyon tamamlarken, Letonya'dan ASK Riga ise 3 kez kupayı havaya kaldırdı.

Ayrıca Gürcistan'dan Dinamo Tiflis, Bosna Hersek'ten Bosna, Sırbistan'dan Partizan, Fransa'dan Limoges ve Litvanya'dan Zalgiris birer kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

Not: Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan takımları Yugoslavya döneminde, Letonya ve Gürcistan takımları da SSCB döneminde şampiyonluk yaşadı. Rusya'nın CSKA Moskova takımı da 7 şampiyonluğun 4'ünü SSCB döneminde kazandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :