Avrupa Konseyi'nden Mısır'a basın özgürlüğü hatırlatması

Avrupa Konseyi'nden Mısır'a basın özgürlüğü hatırlatması

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, iki El Cezire muhabirinin yargılanması vesilesiyle Mısır'a ifade özgürlüğü hatırlatmasında bulundu...

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, iki El Cezire muhabirinin yargılanması vesilesiyle Mısır'a ifade özgürlüğü hatırlatmasında bulundu ve basın özgürlüğünün bir demokrasinin temel taşı olduğunu belirtti.

Konseyden yapılan yazılı açıklamada, Jagland'ın, Mısır'da yargılanması beklenen El Cezire muhabirleri Mısır asıllı Kanadalı Muhammed Fehmi ve Mısırlı Bahir Muhammed'in davasını yakından takip ettiği kaydedildi.

Gazetecilere terör suçundan dava açıldığına işaret edilen açıklamada Jagland, basın özgürlüğünün sağlıklı ve işleyen bir demokrasinin yapı taşı olduğuna dikkat çekti. Jagland, Mısır'ın imajı hakkında birçok tartışmayı beraberinde getiren davanın sonucunun "Mısır'ın imajını uluslararası toplum nezdinde ya küçülteceğini ya da saygın bir aşamaya yükselteceğini" belirtti.

El Cezire televizyonu muhabirleri Fehmi ve arkadaşları Avustralya vatandaşı Peter Greste ve Mısırlı Muhammed, 29 Aralık 2013'te "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla tutuklanmıştı.

Kahire Ceza Mahkemesi, geçen yıl haziran ayında gazetecileri 7 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırmıştı. Temyiz mahkemesi ise 1 Ocak 2015'te verilen hapis cezayı bozarak yeniden yargılanmalarına hükmetmişti.

Abdulfettah es-Sisi'nin onayıyla 1 Şubat'ta salıverilen Greste daha sonra sınır dışı edilmiş, Fehmi ve Muhammed ise 12 Şubat'ta tahliye edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı